Federer bereikt zonder setverlies finale Wimbledon

De Zwitserse veteraan was in drie sets te sterk voor de Tsjech Berdych en neemt het in de finale op tegen de Kroaat Marin Cilic.

Tim Ireland/EPA

Roger Federer heeft voor de elfde keer in zijn carrière de finale van Wimbledon gehaald. De Zwitser versloeg de als 11e geplaatste Tsjech Tomás Berdych in de halve finale in drie sets (7-6, 7-6 en 6-4). Hij heeft het hele toernooi nog geen set verloren en rekende in 2 uur en 18 minuten af met Berdych.

De 35-jarige Federer kan zondag zijn achtste Wimbledon-titel en 19e grandslam-titel in totaal pakken. Hij won het prestigieuze grastoernooi in Londen vijf jaar geleden voor het laatst. Begin dit jaar won hij met de Australian Open voor het eerst sinds die Wimbledontitel in 2012 weer een grandslamtoernooi.

Finale tegen Cilic

In de finale neemt hij het zondag op tegen service-kanon Marin Cilic. De 28-jarige Kroaat was vrijdag in de halve finale op Wimbledon in vier sets te sterk voor de Amerikaan Sam Querrey. De viersetter (6-7, 6-4, 7-6, 7-5) duurde 2 uur en 56 minuten.

Marin Cilic tijdens zijn wedstrijd tegen Sam Querrey. Foto Facundo Arrizabalaga / EPA

Het is de tweede keer dat de als zevende geplaatste Cilic de finale bereikt van een grandslamtoernooi. Vorig jaar had Federer het in de kwartfinales van Wimbledon heel zwaar tegen hem. Pas na vijf sets moest hij het hoofd buigen.

Lees ook: Federers optredens zijn als een processie

Cilic is na oud-speler Goran Ivanisevic de tweede Kroaat die de eindstrijd in Londen heeft gehaald. De inmiddels 45-jarige Ivanisevic en voormalig coach van Cilic, haalde vier keer de finale van Wimbledon. De laatste keer won hij in 2001 de titel. Volgens Ivanisevic is dit Cilics kans om Wimbledon te winnen. Hij was zijn coach van 2013 tot 2016.