Chinese overheid zuivert media van eerbetoon Liu

Censuur Van reacties op de dood van dissident Liu krijgen Chinezen niets mee. Het Nobelprijscomité heeft kritiek op de G20-leiders.

Liu Xiaobo
Liu Xiaobo Foto Reuters

De Chinese censuur maakt overuren met het zuiveren van alle bedroefde en boze nationale en internationale reacties op de dood in gevangenschap van de Chinese dissident en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Liu Xiaobo(61).

Meteen na zijn overlijden donderdagavond Beijingse tijd werden alle sociale media gezuiverd van huldebetoon en verwijzingen naar zijn honderden boeken en artikelen over democratie en vrijheid in China. Tweets en blogs met afkortingen als LXB en impliciete verwijzingen naar verdriet met woorden als duisternis en zware regen werden geblokkeerd. Dat gold ook voor berichten met emoticons van brandende kaarsen of ogenschijnlijk neutraal klinkende gedichten met als thema’s sterke wil, vrijheid, en onverzettelijkheid.

Vrijdag volgde het blokkeren van internationale websites en televisiezenders (BBC, CNN, Al Jazeera, Deutsche Welle) die „op zwart” gingen zodra boosheid over de behandeling van Liu aan de orde kwam.

De scherpste reacties op China kwamen van mensenrechtenorganisaties die spraken over een „politieke moord zonder bloed”. Human Rights Watch trok een vergelijking met dood in 1938 van de door de nazi’s gevangengehouden Duitse pacifist Carl von Ossietzky.

Het Nobelcomité in Noorwegen spaarde onderwijl de nu zo bedroefde democratische wereld niet. Het comité noemt het triest en verontrustend dat de G20 in Hamburg bijeen was en in de omgang met de Chinese president Xi Jingping het zeer gevoelige onderwerp opvallend vermeed.

Nu Liu dood is, roepen de VS en Europa China op zijn weduwe, de dichteres Liu Xia, een reispaspoort te verstrekken. Duitsland wil haar politiek wel asiel verlenen.

Waar de Chinese Nobelprijswinnaar wordt begraven of gecremeerd is onbekend. De wet staat de gevangenisautoriteiten toe het lichaam van een gevangene te cremeren zonder daarover de familie te informeren.

Necrologie pagina 14-15