Wereldvoetbalbond

Ex-bestuurder FIFA en informant van FBI over corruptie overleden

Chuck Blazer (72), oud-bestuurder van wereldvoetbalbond FIFA, is woensdag overleden in New York. Hij was ernstig ziek. Blazer was degene die het onderzoek naar het corruptieschandaal bij de FIFA aan het rollen bracht toen hij de FBI opbiechtte dat hij en andere bestuurders steekpenningen hadden aangenomen. De schandalen leidden de val in van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Blazer was tot zijn schorsing in 2013 lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. In 2011 begon de FBI een onderzoek naar Blazers belastingontduiking en witwaspraktijken. Blazer besloot in ruil voor mogelijke strafvermindering de FBI te helpen bij het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA. Hij gaf toe dat er tijdens de toewijzingen van de WK’s in 1998 (Frankrijk) en 2010 (Zuid-Afrika) sprake was geweest van omkoping. (AP)