Twintig jaar cel voor moord op Russische politicus Nemtsov

Vier medeverdachten kregen celstraffen tussen de elf en negentien jaar.

Vier van de verdachten voor de moord op Boris Nemtsov, vorige maand in de rechtszaal. Hoofdverdachte Dadajev staat rechts.
Vier van de verdachten voor de moord op Boris Nemtsov, vorige maand in de rechtszaal. Hoofdverdachte Dadajev staat rechts. Foto AFP

Een Russische rechtbank heeft donderdag Zaoer Dadajev twintig jaar cel opgelegd voor de moord op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov in 2015. Tegen vier medeverdachten werden celstraffen tussen de elf en negentien jaar uitgedeeld, meldt Reuters.

Dadajev moet zijn celstraf uitzitten in een strafkamp. Hij moet daarnaast een boete van 100.000 roebel, omgerekend 1.450 euro betalen. De broers Anzor en Sjadid Goebasjev werd een celstraf van respectievelijk negentien en zestien jaar opgelegd. De overige twee verdachten kregen respectievelijk veertien en elf jaar gevangenisstraf.

Alle verdachten werden vorige maand al door een jury schuldig bevonden aan de moord.

Lees ook: Juryuitspraak moord Nemtsov: alle verdachten schuldig

Moord op Nemtsov

Nemtsov, fel tegenstander van president Poetin, werd op 27 februari 2015 op een brug tegenover het Kremlin doodgeschoten. Kort daarna werden de vijf Tsjetsjeense verdachten gearresteerd. Zij bleken allen werkzaam te zijn geweest voor de veiligheidsdienst van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov, een bondgenoot van Poetin.

Nemtsov was in de jaren negentig vicepremier onder president Boris Jeltsin. Daarna werd hij bekend als fel criticus van Poetin en voerde hij actie tegen antidemocratische besluiten en de inperking van burgerrechten.

Opdrachtgevers

Vorige maand sprak NRC-redacteur Eva Cukier met advocaat Vadim Prochorov, die de nabestaanden van Nemtsov bijstaat. Volgens Prochorov is het veroordelen van de daders slechts een eerste stap:

“Deze zaak is nog lang niet opgelost. In dergelijke zaken gaat het altijd alleen om de uitvoerders, maar het belangrijkste dat de organisatoren en opdrachtgevers worden gevonden.”

Lees ook: ‘Mijn vader streed voor een Rusland zonder Poetin’

Net als Nemtsovs dochter, journalist Zjanna Nemtsova, vermoedt Prochorov dat de opdrachtgevers in de cirkel rond Kadyrov gezocht moeten worden.

    • Etienne Verschuren