Trump zinspeelt op verandering klimaatakkoord Parijs

Tijdens de gezamelijke persconferentie met Marcon liet Trump weten dat “er iets kan gebeuren met het akkoord van Parijs”.

Donald Trump en Emmanuel Macron tijdens de persconferentie in Parijs.
Donald Trump en Emmanuel Macron tijdens de persconferentie in Parijs. Foto Carolyn Kaster/ AP

De Amerikaanse president Donald Trump suggereert dat de Verenigde Staten wellicht niet uit het klimaatakkoord stappen. Met de zeer cryptische opmerking “dat er iets kan gebeuren wat betreft het akkoord van Parijs” houdt Trump de deur open voor een beleidverandering.

Hij liet dit weten tijdens de gezamelijke persconferentie met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron in Parijs.

Macron probeert Trump alsnog te overtuigen van klimaatakkoord

Trump herhaalde zijn standpunt dat het klimaatakkoord van 2015 te slap is voor grote vervuilers als China en India. Volgens de president wordt de Amerikaanse industrie te hard geraakt door de milieumaatregelen die nodig zijn om een temperatuurstijging van 2 graden Celsius te voorkomen. Macron reageerde heel begripvol tijdens de persconferentie.

“Ik respecteer de wens om banen te behouden en denk dat dat verenigbaar is met het akkoord van Parijs”.

De tactiek van de Franse president, die zeer onverwachts Trump uitnodigde als eregast voor de feestelijkheden op de nationale feestdag 14 juli, is om ondanks de grote verschillen de betrekkingen met de Verenigde Staten warm te houden. Macron hoopt Trump alsnog te overtuigen van de noodzaak van het klimaatakkoord.

Lees de analyse van NRC-correspondent Peter Vermaas: Waarom Macron Trump er zo graag bij wil hebben

Vorig weekend tijdens de G20 merkte Trump wat de diplomatieke gevolgen zijn van het opzeggen van het klimaatakkoord. De Verenigde Staten, decennialang het machtigste land ter wereld, speelden geen zichtbare aanvoerdersrol meer.

Lees ook: Verenigde Staten grotendeels in isolement op G20

De Amerikaanse president wordt gedwongen om een keuze te maken. Of hij blijft bij zijn leus ‘America First’ en kiest voor zijn Republikeinse achterban die weinig op heeft met klimaatverandering en geld wil verdienen aan de winning van zoveel mogelijk fossiele brandstoffen. Of Trump gaat mee met zijn tijd en laat zich omringen en adviseren door zijn internationale contacten. Een tussenweg wordt erg lastig.

Frankrijk en VS werken aan toekomstplan Syrië

Tijdens de persconferentie liet Macron weten dat Frankrijk en de Verenigde Staten gaan werken aan een toekomstplan voor Syrië. Dit moet verder worden uitgewerkt door de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad: Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Trump wordt er gewerkt aan een nieuw staakt-het-vuren in een bepaald gebied in Syrië. Om welk gebied het gaat liet hij niet weten. Vorige week vrijdag, tijdens de G20, kwamen de Verenigde Staten en Rusland een wapenstilstand overeen voor het zuidwesten van Syrië. Ook Jordanië is onderdeel van deze overeenkomst. Het was voor het eerst sinds het Amerikaanse bombardement op Syrië, van april dit jaar, dat de grootmachten een akkoord bereikten in Syrië.