Suriname

Hoogste aanklager mag van Desi Bouterse nu toch aanblijven

Van de Surinaamse president Desi Bouterse mag procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday blijven. Volgens website Starnieuws heeft Bouterse de resolutie waarin zijn regering het vertrouwen opzegde ingetrokken. De resolutie leidde tot felle kritiek van partijen, vakbonden, bedrijfsleven en de bisschop. Dit weekend zei Bouterse dat de hoogste aanklager weg moest omdat hij het proces over de Decembermoorden, waarbij in 1982 vijftien tegenstanders van zijn toenmalige militaire regime werden gedood, niet stopte. Bouterse hoorde vorige maand als hoofdverdachte 20 jaar eisen. De pg is volgens de grondwet voor het leven benoemd en kan slechts op voordracht van het Hof van Justitie om zwaarwegende redenen worden ontslagen. Bouterse herziet nu wegens het „hogere landsbelang” zijn standpunt. (NRC)