‘Te weinig oog voor risico’s winning aardwarmte’

Dat zegt Staatstoezicht op de Mijnen. Ze willen dat er kritisch wordt gekeken naar winning van aardwarmte in aardbevingsgevoelige gebieden.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken bezoekt Ammerlaan The Green Innovator, een handelskwekerij met tropische groene planten die wordt verwarmd met aardwarmte.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken bezoekt Ammerlaan The Green Innovator, een handelskwekerij met tropische groene planten die wordt verwarmd met aardwarmte. Foto Bas Czerwinski/ ANP

De veiligheid- en milieurisico’s voor de winning van aardwarmte worden “onvoldoende herkend en beheerst”. Dat zegt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een op donderdag gepubliceerde kritische evaluatie over de winning van deze duurzame energiebron.

Het SodM adviseert de overheid met gericht beleid en betere regelgeving te komen om de veiligheid in de sector te waarborgen. Volgens de rijksinspectiedienst zijn veel risico’s bij het boren naar aardwarmte, ook bekend onder de noemer geothermie, vergelijkbaar met die in de olie- en gassector.

Lees ook een achtergrondartikel van NRC-redacteur Renée Postma: warmteschat onder koude poldergrond

Kritisch kijken naar winning in aardbevingsgevoelige gebieden

Bij de winning wordt op kilometers diepte het warme water met een temperatuur van meer dan 80 graden opgepompt. Deze relatief nieuwe techniek wordt vooral toegepast in de tuinbouwsector in het Westland. Volgens SodM ligt de focus op de winning nu vooral op beperking kosten. Inspecteur-generaal Harry van der Meijden vindt dat er strengere eisen moeten worden gesteld aan deskundigheid, materiaal keuze, projectmanagement en financiële zekerheden.

“De sector geothermie is in Nederland nu zo’n tien jaar actief; nu is de tijd aangebroken om als sector volwassen te worden”.

De toezichthouder adviseert verder om beter overheidsbeleid te maken over de locaties van de winning. Dat geldt vooral voor gebieden die aardbevingsgevoelig zijn, aldus Van der Meijden.

“We moeten bijvoorbeeld kritisch kijken naar geothermie in gebieden met een verhoogde kans op natuurlijke aardbevingen zoals in oostelijk Brabant en Noord Limburg. Maar ook in Groningen met aardbevingen als gevolg van gaswinning. Daar kan daarnaast een aansprakelijkheidsdilemma ontstaan als gaswinning en geothermie in hetzelfde gebied voorkomen”.