Rusland

Hoofdverdachte moord Nemtsov veroordeeld tot 20 jaar cel

Een Russische militaire rechtbank heeft donderdag de hoofdverdachte van de moord op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov veroordeeld tot twintig jaar, uit te zitten in een zwaar beveiligd strafkamp. Ook moet hij een boete van 100.000 roebel (1.450 euro) betalen. Zaoer Dadajev bekende in 2016 schuld, maar trok die bekentenis weer in. Er was levenslang geëist. Zijn vier medeverdachten, allen werkzaam in het veiligheidsapparaat van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, kregen straffen tussen elf en negentien jaar. De verdachten werden vorige maand door een jury schuldig bevonden aan de moord, gepleegd in 2015. Zelf ontkennen zij schuld. De rechtsgang kreeg kritiek. In zijn laatste woord zei Sjadid Goebasjev: „Dit is een politieke moord. Een moord van [geheime dienst] FSB”. (NRC)

    • ---