Ongenaakbare Kittel wint ook in Pau

Etappe 11

Wie zich niet verdiept in de kunst van een overwinning, zag een herhaling van zetten. Voorspelbaarheid. Maar dat de elfde etappe van de Tour de France werd gewonnen door dezelfde man die de sprint een dag eerder won, was vooral een teken van kracht en overmacht. Marcel Kittel is ongenaakbaar.

De Duitser won woensdag zijn vijfde etappe in de Tour, wat zijn totaal op veertien heeft gebracht, de helft van het aantal etappes dat Bernard Hinault ooit op zijn naam schreef. Om Eddy Merckx (34) en Mark Cavendish (30) te evenaren heeft Kittel nog een lange weg te gaan, maar feit is dat hij in deze topvorm op koers ligt om zich te vestigen tussen de elite. Dat Dylan Groenewegen van LottoNL-Jumbo als tweede eindigde, leverde de Nederlandse sprinter felicitaties op. „2e. Achter Kittel is dat nu zeker een felicitatie waard”, schreef zijn ploeggenoot Bram Tankink op Twitter.

Groenewegen zelf kon eenvoudig verklaren waarom niet hij maar de Duitse sprinter de rit won. „Kittel is sterker”, zei hij bij de NOS. Zelf een leek zou diens suprematie herkennen.

Na een etappe van 203,5 kilometer naar Pau besliste Kittel een massasprint die er bijna niet was geweest. Grootste kanshebber voor de zege leek de Pool Maciej Bodnar, nadat hij op dertig kilometer voor de finish was ontsnapt en zijn voorsprong had uitgebouwd tot vijftig seconden. Op 300 meter voor de finish werd Bodnar alsnog achterhaald.

De uitslag van woensdag heeft geen invloed op de top van het algemeen klassement. Donderdag gaat de Tour na een aantal vlakke etappes de Pyreneeën in met Christopher Froome opnieuw in het geel. Simon Yates behoudt de witte trui, en groenetruidrager Kittel heeft zijn positie in het puntenklassement met de dagzege opnieuw verstevigd.