… of storm in een glas water?

‘Campagnepraktijken’

Foto Richard Drew/AP

Ondanks de opschudding over de ontmoeting van Donald Trump jr. met een Russische advocaat beschouwen sommigen de controverse als een storm in een glas water.

„Een ontmoeting betekent nog geen complot”, zei Bradley A. Smith, oud-lid van de Federal Election Commission, tegen persbureau AP. Volgens een advocaat van president Trump is er „niets illegaals” aan de kwestie.

Trump jr. voerde zelf met sarcasme één van de argumenten bij zijn eigen verdediging aan op Twitter. „Ik ben duidelijk de eerste persoon ooit bij een campagne die bij een ontmoeting is geweest om informatie aan te horen over een tegenstander”, schreef hij.

Hoewel schadelijke informatie over tegenstanders hoort bij politieke campagnes, is de bron van die informatie echter wel van belang. Campagnes gaan er meestal voorzichtig mee om, zeker als het gaat om informatie die mogelijk illegaal is verkregen of afkomstig is van een verdachte bron. Een voormalige campagnemanager van de Republikeinse senator Marco Rubio reageerde: „Allerlei willekeurige mensen wilden me ontmoeten om geheime informatie te delen; ik ben nooit zo stom geweest om ze te ontmoeten.”

President Trump neemt het zijn zoon echter niet kwalijk dat hij de advocaat ontmoette, zei hij woensdag tegen persbureau Reuters. „Ik denk dat veel mensen die ontmoeting zouden hebben gehouden”, aldus Trump, die zei dat hij er tot deze week niet van op de hoogte was.

Een tweede argument is dat de ontmoeting volgens Trump jr. niets heeft opgeleverd. „Het ging nergens over”, zei hij tegen Fox News. En hoewel advocaat Veselnitskaja door Goldstone werd omschreven als „een Russische regeringsadvocaat”, had ze volgens eigen zeggen geen banden met het Kremlin. Daar staat tegenover dat Trump jr. informatie uit hoge kringen was beloofd, en op dat aanbod inging.

Tot slot is volgens juristen geen sprake van „verraad”, zoals de Democraat Tim Kaine, de voormalige running mate van Clinton, dinsdag zei. Van verraad is in juridische zin alleen sprake als iemand een vijand helpt waarmee de Verenigde Staten in oorlog zijn. Hoewel Rusland een geopolitieke tegenstander is van de VS, is het land geen vijand.