NNT last productie van nieuwe artistiek leider af

De eerste grote theaterproductie van de nieuwe artistiek leider toneel van het Noord Nederlands Toneel is afgelast. De kwaliteit viel tegen.

Eerder dit jaar was Julie Van den Berghe verantwoordelijk voor de slecht ontvangen voorstelling Penthesilea op Oerol.
Eerder dit jaar was Julie Van den Berghe verantwoordelijk voor de slecht ontvangen voorstelling Penthesilea op Oerol. Foto Polle Willemsen

De najaarsvoorstelling Het Huis van Bernarda Alba van het Noord Nederlands Toneel (NNT) is komen te vervallen, omdat het gezelschap onvoldoende vertrouwen had in de kwaliteit ervan. Het zou de eerste grote theaterproductie zijn van Julie Van den Berghe als artistiek leider toneel van het NNT.

Dat heeft het NNT bekend gemaakt. Volgens zakelijk directeur Harmen van der Hoek heeft „het gezelschap het afgelasten van de voorstelling met elkaar besloten”. De reden was dat deze „niet beantwoordde aan de kwaliteit waar wij voor staan”.

Het Huis van Bernarda Alba van García Lorca zou negen keer worden opgevoerd in Groningen, waarna de productie landelijk op tournee zou gaan. In totaal zouden er 35 voorstellingen worden gegeven. Op de site van het NNT wordt het afgelasten aangekondigd „wegens onvoorziene omstandigheden”. Wie al kaarten heeft besteld, krijgt het geld terug.

Het Noord Nederlands Toneel is gevestigd in Groningen en één van de vier grote, rijksgesubsidieerde toneelgezelschappen. Vorig jaar maakte het furore met de marathonvoorstelling Borgen, onder regie van Ola Mafaalani. Het NNT staat sinds 1 januari 2017 onder leiding van Guy Weizman als artistiek en algemeen directeur en Julie Van den Berghe als artistiek leider toneel.

Lees ook onze recensie van Penthesilea

Volgens Van der Hoek is het NNT nu „in gesprek met” Van den Berghe, maar is het „te vroeg” om daar uitspraken over te doen. Eerder dit jaar was zij verantwoordelijk voor de voorstelling Penthesilea op Oerol, waarover NRC schreef dat het al gauw „een stroperige sequentie van almaar dralende personages en onbevattelijke handelingen” werd. Ook andere recensies waren slecht.

Harmen van der Hoek: „Dat was teleurstellend ja, maar er is geen één op één relatie met deze situatie”. Van den Berghe maakte in 2011 Salomé bij het NNT, een voorstelling die wel goed werd ontvangen.