Kijken: Beer op de weg? Vuurmieren bouwen toren

Vuurmieren zijn in staat tot het spontaan bouwen van een toren met elkaar.

Still uit de video van het onderzoek.
Still uit de video van het onderzoek. Schermafbeelding Georgia Institute of Technology

Vuurmieren, die bekend staan om de venijnige beten die ze kunnen geven, bouwen torens zonder enige coördinatie. Ze blijven het net zolang proberen tot het lukt. De toren die op die manier gevormd wordt is geen wolkenkrabber, maar eerder een ‘Eiffeltoren’ met een brede basis, zo schrijven onderzoekers van het Georgia Institute of Technology, in hun artikel.

Rode vuurmieren uit Zuid-Amerika staan bekend om de levende vlotten die ze samen bouwen om water over te steken. Als de mieren onderweg vaste grond tegenkomen, zoals een graspol, bouwen met zijn allen een toren. De toren biedt een droge schuilplaats, en dient als uitvalsbasis om een nieuwe ondergrondse kolonie op te bouwen.

In een video van de onderzoeksinstituut is te zien dat op het moment dat een rietje in een hoop mieren wordt gezet, de mieren allemaal omhoog beginnen te klimmen totdat ze met z’n allen een soort toren vormen.

De toren is niet statisch, maar vormt een dynamisch, golvend geheel, dat zichzelf steeds ververst. Dat komt doordat de mieren als ze boven zijn zich naar beneden laten zakken en beneden aangekomen weer naar boven klimmen. Daardoor lijkt het bijna alsof de toren smelt of in elkaar zakt, zoals een omgekeerde chocoladefontein.

Vier is teveel

De mieren, die 750 keer hun eigen gewicht kunnen dragen, vinden het ook wel welletjes als ze drie soortgenoten moeten dragen. Klimt er een extra mier bovenop ze, dan vinden ze het genoeg en nokken ze ermee.

Het onderzoek, is een vervolg op hun eerdere onderzoek naar de mieren uit 2014. Toen bleken de insecten al tot grote verbazing van de wetenschappers in staat om met elkaar een levend vlot te bouwen. De onderzoekers kwamen er overigens bij toeval achter dat de mieren een toren bouwen. Ze waren bezig de mieren te filmen en hadden de camera per ongeluk laten aanstaan.

    • Anouk Eigenraam