Froome verliest gele trui aan Aru, Bardet wint

Op de laatste steile klim voor de meet moest geletruidrager Froome lossen. De Italiaan Fabio Aru kwam als derde over de finish.

Foto Benoit Tessier/ Reuters

De Italiaan Fabio Aru is de nieuwe klassementsleider in de Tour de France. In de zware bergetappe in de Pyreneeën moest geletruidrager Chris Froome vlak voor het eind lossen. De twaalfde etappe werd gewonnen door de Fransman Romain Bardet, de Colombiaan Rigoberto Uran werd tweede en Aru eindigde als derde.

De rit van 214,5 kilometer begon in Pau, gelegen op ongeveer 250 meter boven zeeniveau, en eindigde op meer dan 1500 meter hoogte in Peyragudes. In de laatste twee kilometer was de kopgroep met onder meer Froome, Aru, Bardet nog bij elkaar.

Froome verliest gele trui in laatste driehonderd meter

Op de laatste steile klim probeerde George Bennett van Lotto-NL Jumbo de rit te kapen, maar zijn aanval werd gepareerd. Daarna volgde een heroisch gevecht tussen de klassementsrenners. Aru voelt dat Froome niet de beste benen heeft en op ongeveer 300 meter van de meet doet hij een poging om weg te komen met in zijn kielzog Uran, winnaar van de koninginnenrit van afgelopen zondag, en Bardet. Het is de genadeklap voor de Brit.

Hij lijkt bijna stil te staan en heeft weinig meer aan zijn ploegmaat Mikel Landa. De Spanjaard rijdt Froome gewoonweg voorbij. Aru wordt uiteindelijk geklopt door Bardet en Uran, maar pakt met de vier bonificatieseconden voldoende winst op de drievoudig winnaar van de Tour France. In het klassement heeft de Italiaan, die in 2015 de Ronde van Spanje won, zes seconden voorsprong op de nieuwe nummer twee: Froome. Dat de Italiaan goed in vorm is deze Tour liet hij ook al zien in de eerste bergrit van deze editie. Hij won de vijfde etappe en met twintig seconden voorsprong op de Brit.

Lees ook: ‘Aru, Aru’, scanderen de fans als in een vol voetbalstadion

Quintana en Contador ogen zwak

Aan het begin van de rit lukte het twaalf renners om weg te komen. Onder hen Koen de Kort en de sprinters Marcel Kittel en Michael Matthews. In het klassement voor de groene trui sprokkelde Matthews een paar belangrijke punten bij elkaar. Van de kopgroep lukte het de Brit Steven Cummings om tempo te blijven rijden, hij kreeg een voorsprong van zes minuten op de achtervolgers met de klassementrenners. Dat bleek onvoldoende voor de winst.

Al eerder tijdens de rit moesten Nairo Quintana en Alberto Contador lossen. De Colombiaan en Spanjaard, gezien als kanshebbers voor de eindzege, zijn deze editie niet sterk genoeg om mee te doen voor de gele trui.

Op zaterdag rijden de renners een relatief korte rit van 101 kilometer van Saint Girons naar Foix. Maar met drie steile cols zorg het hopelijk opnieuw voor een spannende strijd tussen de klassementrenners.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Nouveau classement général, @FabioAru1 en jaune ! / New GC, Aru takes the Yellow Jersey! #TDF2017 https://t.co/nvxiGxyTXE
    • Huib de Zeeuw