Braziliaanse oud-president Lula krijgt 9,5 jaar cel voor corruptie en witwassen

De voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva is woensdag veroordeeld tot 9,5 jaar gevangenisstraf. Een federale rechter acht de politicus schuldig aan corruptie en witwassen. De oud-president is nog op vrije voeten en gaat in hoger beroep.

Een bouwbedrijf verbouwde het strandhuis van president Lula voor 3,7 miljoen real (1,1 miljoen euro). In ruil daarvoor hielp Lula het bedrijf aan contracten bij het (semi-)staatsoliebedrijf Petrobras. Lula heeft de aantijgingen altijd ontkend. Er lopen nog vier andere aanklachten tegen hem.

Het vonnis van de rechter is een belangrijke stap in het grootschalige corruptieonderzoek Lava Jato (Wasstraat). In datzelfde onderzoek werd vorige maand Antonio Palocci veroordeeld tot twaalf jaar celstraf. Hij sluisde als minister van Financiën smeergeld door naar de Arbeiderspartij van Lula.

Lula was van 2003 tot 2010 de eerste president in Brazilië van de Arbeiderspartij. Hij was als president uiterst populair en werd internationaal geprezen als een politicus die zich inzette voor meer gelijkheid in Zuid-Amerika.

Het vonnis in de zaak komt op een moment dat Lula zijn rentree maakt in de Braziliaanse politiek: hij wil meedoen aan de verkiezingen van 2018. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat Lula ondanks het corruptieschandaal de favoriete kandidaat is in het land. Pas als hij definitief wordt veroordeeld, kan hij definitief niet meer meedoen aan de verkiezingen.

Talloze Braziliaanse politici zijn verwikkeld in corruptie- en andere schandelen. Lula’s opvolger Dilma Rousseff werd vorig jaar afgezet, haar opvolger Michel Temer ligt ook weer onder vuur. (Reuters/NRC)