Wilsbekwaamheid

Gerechtshof: 12-jarige David mag chemokuur blijven weigeren

De 12-jarige David uit Noord-Holland, die eerder chemotherapie voor een hersentumor mocht weigeren van de kortgedingrechter, hoeft niet alsnog een chemokuur te ondergaan. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam dinsdagochtend in hoger beroep besloten.

De uitzonderlijke rechtszaak rond David kreeg in mei veel media-aandacht. De jongen met gescheiden ouders is eind vorig jaar succesvol geopereerd aan zijn hersentumor. Zonder vervolgbehandeling met chemo zouden zijn overlevingskansen destijds 50 procent zijn, mét behandeling 75 tot 80 procent. Alleen weigerde David in februari de geplande chemokuur, vanwege de risico’s van de bijwerkingen. Door de tumor, een medulloblastoom achter de kleine hersenen, is hij slechtziend geraakt. Hij vreest onder meer verder verlies van zijn zicht en tastzin. David en zijn moeder, bij wie hij woont, vertrouwen op een natuurlijke behandeling met natriumbicarbonaat.

Zijn vader had een kort geding aangespannen om Davids gezinsvoogd, de Stichting Jeugd- & Gezinsbeschermers, te dwingen om ‘vervangende toestemming’ voor de chemo te vragen. De voorzieningenrechter wees deze eis af, omdat David volgens een psychiatrisch onderzoek „100 procent wilsbekwaam” zou zijn. Omdat de brugklasser zijn eigen belangen op „redelijke” wijze kan overzien, was zijn grondrecht op zelfbeschikking over zijn lichaam doorslaggevend voor de kortgedingrechter.

Het gerechtshof oordeelt nu dat de vader te weinig heeft aangevoerd om het oordeel over de wilsbekwaamheid van David in twijfel te trekken. De kinderpsychiater zou „redelijk handelend en redelijk bekwaam” hebben opgetreden. Verder oordeelt het hof dat de gezinsvoogd „nodeloos” voor de rechter is gedaagd. De vader had ook een spoedverzoek bij de kinderrechter kunnen indienen, zegt het hof.

Opinie pagina 18-19