Theaterhaus Jena

Wunderbaum gaat theater leiden in stad van Schiller

Het Nederlandse theatercollectief Wunderbaum zal in het seizoen 2018/2019 de artistieke leiding krijgen over het theater van de Duitse stad Jena. Wunderbaum heeft een competitie gewonnen waarvoor 63 teams zich hadden ingeschreven.

Sinds de oprichting in 1991 wordt het Theaterhaus Jena steeds door een ander team van theatermakers geleid. Het theater in de stad waar Friedrich Schiller (1759-1805) tien jaar woonde en beroemde stukken schreef als Maria Stuart en De Maagd van Orléans, wil daarmee experimenten bevorderen.

Wunderbaum (dit jaar nummer 33 in de NRC Cultuur Top 100) krijgt nu drie vaste speelsteden. Het collectief is verbonden aan Theater Rotterdam en werkt nauw samen met Mare Culturale Urbano in Milaan. In Duitsland werkte Wunderbaum al eerder samen met onder andere de Münchner Kammerspiele en Theater Hebbel am Ufer in Berlijn.

In Jena wil Wunderbaum een internationaal ensemble vormen, dat zijn voorstellingen ook in Rotterdam en Milaan zal opvoeren. In zijn projecten doet Wunderbaum onderzoek naar de gevolgen van maatschappelijke ontwikkelingen als de technologisering, duurzaamheid en de bedreiging van de democratie.

    • Daan van Lent