In beeld

Behaarde schoenen, slijmjurken en een graspak: de lichaamsarchitectuur van Bart Hess

Lady Gaga liet zich fotograferen in een door hem ontwikkelde slijmjurk. En zijn videoclip met shockrocker Marilyn Manson werd op YouTube al ruim 18 miljoen keer bekeken. Bart Hess (Geldrop, 1984) maakte naam als ontwerper die het menselijk lichaam bekleedt, verfraait en vervormt, op een manier die weinig met mode of styling te maken heeft. Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch presenteert het eerste museale overzicht van de video’s en installaties van ‘lichaamsarchitect’ Hess.

Vormgever Bart Hess in zijn video-installatie ‘Caged’ (2013).
Foto Inga Powilleit / Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch
Still uit ‘Hunt for High-Tech’, de video waarmee Hess in 2007 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. De laarsjes leven, ze ademen.
‘Germination Day One’ (2008-2011). Met eenvoudige materialen als nylonkousen, ballonnen, papier en gras bewerkten Bart Hess en Lucy McRae jarenlang elkaars lichaam. De inzet was om schoonheidsidealen en vooroordelen over het menselijk lichaam ter discussie te stellen.
‘Germination Day Eight’ (2008-2011, samen met Lucy McRae)
‘Grow On You Part Two’ (2008-2011), ontstaan uit een samenwerking met Lucy McRae.
‘Exploded View’ (2008-2011, samen met Lucy McRae)
‘Evo’ (2008-2011, samen met Lucy McRae)
Still uit de video ‘Mutant’ (2011). Wat eruit ziet als een digitale animatie is in werkelijkheid een gefilmde performance van een man in een latex pak.
Still uit de video ‘Mutant’ (2011).
Still uit de video ‘Shaved’ (2012), waarvoor Hess zich liet inspireren door olympische zwemmers die hun lichaam scheren om in het water minder weerstand op te roepen. In de video wordt een met scheerschuim bespoten man langzaam ‘geschoren’.
Hoes van het album ‘Born This Way’ (2011) waarvoor Lady Gaga zich liet fotograferen in een door Bart Hess ontworpen slime dress.
In het museum in Den Bosch loopt de bezoeker tussen schermen waarop de video’s van Bart Hess te zien zijn. Future Bodies is nog te zien t/m 1 oktober.
Foto Inga Powilleit / Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch