Explosieven gevonden in Haarlemse flat

Een 27-jarige bewoner werd dinsdagavond al opgepakt nadat er meerdere vuurwapens en munitie in zijn huis waren gevonden.

De EOD doet onderzoek eerder dit jaar in Geldrop nadat een auto-eigenaar een explosief aangetroffen had onder zijn auto. In een flat in Haarlem werd dinsdag ook explosief materiaal gevonden.
De EOD doet onderzoek eerder dit jaar in Geldrop nadat een auto-eigenaar een explosief aangetroffen had onder zijn auto. In een flat in Haarlem werd dinsdag ook explosief materiaal gevonden. Foto Rob Engelaar/ANP

De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft in een flat in Haarlem meerdere explosieven gevonden. De bewoner van het appartement was dinsdagavond al opgepakt. Na een melding bij de politie bleek de 27-jarige man meerdere vuurwapens en munitie in huis te hebben liggen.

De vier explosieven zijn inmiddels op een braakliggend terrein in de buurt gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De politie kan nog niet zeggen om wat voor explosieven het gaat.

Het explosieve materiaal werd woensdagmiddag gevonden tijdens politieonderzoek in de flat aan de Edward Jennerstraat. Via de Floris van Adrichemlaan bracht de EOD de explosieven naar het braakliggende terrein. In totaal werden zo’n dertig woningen ontruimd. Inmiddels wordt het gebied gefaseerd vrijgegeven en mogen de bewoners weer naar huis.

Twitter avatar POL_KENland POL_KENland Sein veilig is gegeven. Gebied zal gefaseerd worden vrijgegeven. Bewoners mogen ook weer naar huis. Einde Berichtgeving. #Haarlem

Waarschijnlijk geen sprake van terreurplannen

De politie denkt vooralsnog niet te maken te hebben met iemand met terreurplannen. Volgens een politiewoordvoerder gaat het om “iemand die de weg kwijt is”. Of hij gewelddadige plannen had, is nog niet bekend.

De man zit vast voor verboden wapenbezit. De wapens zijn in beslag genomen. De verdachte heeft een psychiatrische achtergrond. Volgens eerdere berichtgeving zou hij na een eerste psychische beoordeling van een arts al zijn opgenomen in een kliniek, maar de woordvoerder laat weten dat dit nog niet is gebeurd.