Onderhandelingen

D66 en CU: formatie in moeizame fase vooral door medisch-ethische thema’s

De kabinetsformatie zit volgens D66 en ChristenUnie na krap twee weken onderhandelen in een moeizame fase. D66-leider Alexander Pechtold benadrukte op dinsdagavond dat „de verschillen groot” zijn en dat er „pittige gesprekken” worden gevoerd. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zei dat er ook onderwerpen „geparkeerd” waren omdat ze te ingewikkeld liggen.

Moeilijke onderwerpen tussen de twee christelijke partijen (ChristenUnie en CDA) en D66 zijn vooral de medisch-ethische thema’s zoals een ‘voltooid-leven’-wet. Ook migratie geldt als een ingewikkeld onderwerp. Over de medisch-ethische onderwerpen is de afgelopen dagen gesproken, zeggen betrokkenen.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie waren de hele maandag en dinsdag samen in het Johan de Witthuis in Den Haag. Een aantal onderhandelaars overnachtte in een hotel. Doel was om in die twee dagen veel thema’s te bespreken, in een andere omgeving dan het Binnenhof en informeler.

Segers noemde dat „verfrissend”, hij had het over „mooie dagen”, al waren ze met z’n allen niet meer dan „centimeters” opgeschoten. „Het is heel weinig, maar we hebben vooruitgang geboekt.”

Pechtold wilde alleen zeggen dat hij alert bleef en dat dat ook nodig was. Hij noemde daarbij vooral „het medisch-ethisch vlak”.

Voor D66 en ChristenUnie ligt de samenstelling van deze coalitie lastig. De andere twee partijen vermoeden dat ze een signaal willen afgeven aan hun achterban: we geven onze principes niet zomaar op.

In de Tweede Kamer is het nu reces, maar de fractiespecialisten van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werken in groepjes door: ze bereiden thema’s voor die minder ingewikkeld lijken te liggen, zoals media en onderwijs.

Volgens betrokkenen werken CDA en D66 samen aan een tekst over het klimaat, de VVD en de ChristenUnie doen hetzelfde over migratie.

    • Petra de Koning