Olympische Spelen

IOC gunt Parijs en Los Angeles Zomerspelen van 2024 en 2028

De Olympische Zomerspelen van 2024 en 2028 worden verdeeld tussen Parijs en Los Angeles. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dinsdag tijdens een buitengewone ledenvergadering besloten. Het IOC stelt twee voorwaarden: Parijs en Los Angeles moeten overeenstemming bereiken over een verdeling of beide gaan akkoord dat bij een stemming over ‘2024’ de verliezer automatisch ‘2028’ krijgt toegewezen. Als de steden geen consensus bereiken, volgt tijdens de reguliere IOC-ledenvergadering op 13 september in Lima (Peru) een stemming over één van de twee steden voor ‘2024’ en valt de verliezer definitief af. De uitspraak van het IOC betekent vrijwel zeker dat de aarzelende Nederlandse initiatieven voor een kandidatuur van de Zomerspelen in 2028 gestaakt worden. (NRC)