Kittel laat geen ruimte voor twijfel: hij is met afstand de beste sprinter

Tour de France

Er moet wel iets heel raars gebeuren wil de Duitser Marcel Kittel niet in Parijs met het groen staan. Niemand komt in de buurt.

Marcel Kittel viert zijn vierde zege, met achter hem Dylan Groenewegen.Foto Philippe Lopez/AFP
Marcel Kittel viert zijn vierde zege, met achter hem Dylan Groenewegen.Foto Philippe Lopez/AFP

Zo oppermachtig zagen we hem nog niet. Na zijn drie eerdere etappezeges waren er dinsdag maar weinig mensen die Marcel Kittel níét als topfavoriet zagen voor de massasprint van de tiende Touretappe. Maar uit de afgetekende wijze waarop Kittel met een paar fietslengtes voorsprong zijn vierde dagsucces boekte, werd pas echt duidelijk dat de groene trui deze Tour de France maar één man toekomt.

In de straten van Bergerac, na een rit van 178 kilometer vanuit Périgueux, liet Kittel John Degenkolb (tweede) en Dylan Groenewegen (derde) met gemak achter zich. Voor de Nederlander van LottoNL-Jumbo was het zijn beste resultaat ooit in de Tour.

Wie in de eerste Tourweek één van de vlakke etappes heeft gezien, kon het koersverloop dinsdag moeiteloos uittekenen. Opnieuw kozen in het begin een paar avonturiers de aanval – dit keer de Fransen Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) en Elie Gesbert (Fortuneo). Opnieuw kregen de vluchters een paar minuten voorsprong. En opnieuw hengelden de sprintersploegen hen een paar kilometer voor de aankomst weer binnen. Veilig omringd door zijn Sky-helpers hoefde Chris Froome intussen geen moment te vrezen voor zijn gele trui.

Concurrent viel weg

De zware bergetappe van zondag, vol valpartijen, had haar sporen achtergelaten. Liefst twaalf coureurs verschenen niet meer aan de start. Sommigen wegens verwondingen, anderen doordat ze ruim buiten de tijdslimiet waren binnengekomen.

Bij die laatste groep hoorde ook de Franse sprinter Arnaud Démare, winnaar van de vierde etappe. In een Tour die sprintkanonnen Peter Sagan en Mark Cavendish al had verloren, was hij de grootste concurrent van Kittel in de strijd om de groene trui. Na het wegvallen van Démare begon de Duitser dinsdag met een ruime voorsprong in het puntenklassement aan de tiende etappe. Onderweg vergrootte Kittel bij een tussensprint zijn marge op de nieuwe nummer twee, Michael Matthews (Sunweb).

Bij de aankomst bewees Kittel zijn dominantie pas echt. Tweehonderd meter voor de streep lag hij al meters voor. Terwijl de sprintkoning van deze Toureditie met gebalde vuisten over de finish kwam, vocht Matthews zich naar een roemloze dertiende positie. Nummer drie in het puntenklassement André Greipel (twaalfde) deed het nauwelijks beter.

Het is voor Kittel de derde keer dat hij vier etappes wint in één Tour, in totaal staat hij nu op dertien, één meer dan onder anderen Robbie McEwen en Erik Zabel. Woensdag kan hij zijn record verder aanscherpen. De elfde etappe, van Eymet naar Pau, is lang en vlak. Met een voorsprong van meer dan honderd punten in de strijd om het groen hóeft Kittel die niet eens te winnen. Alleen als hij valt, ziek wordt of instort in de bergen kan nog voorkomen worden dat hij die trui voor het eerst meeneemt naar het podium in Parijs.

    • Vincent Sondermeijer