Hooggerechtshof India

‘Heilige’ koe mag toch worden geslacht

Foto AFP

Het Hooggerechtshof in India heeft dinsdag een controversiële wet van de regering buiten werking gesteld. Het gaat om de wet die „ongecontroleerde en ongereguleerde dierenhandel op veemarkten” moest voorkomen. De regering, die geleid wordt door de hindoeïstische BJP-partij van premier Narendra Modi, wilde op nationaal niveau bewerkstelligen dat er een einde kwam aan de slacht van – de in haar ogen heilige – koeien. De regering zegt eind augustus met een nieuwe wet te komen. Tegen de wet, die in mei werd doorgevoerd, was in India veel protest. Veel Indiërs, zowel hindoes als andersgelovigen, menen dat de regering onder valse voorwendselen de hindoe-religie aan hen opdringt, en dat is tegen de grondwet. Volgens critici misbruikt de regering het predikaat „dierenwelzijn” waaronder de wetgeving werd uitgevaardigd.

Eind juni protesteerden duizenden, meest jonge, goed opgeleide Indiërs in diverse steden tegen het toenemende geweld jegens „koeieneters”, zoals moslims, christenen en liberale hindoes door radicale hindoes worden genoemd. Volgens de demonstranten treedt de politie nauwelijks tegen hen op. Na de demonstraties sprak de premier zich voor de tweede keer in drie jaar tijd uit tegen het geweld. (Reuters)