Ex-president Brazilië Lula veroordeeld tot 9,5 jaar

Er werd voor 1,1 miljoen euro verbouwd aan Lula’s strandhuis in ruil voor hulp met contracten bij semi-staatsoliebedrijf Petrobras.

Een foto van Lula da Silva uit 2008.
Een foto van Lula da Silva uit 2008. Foto Claudia Daut/FReuters

De voormalig president van Brazilië Luiz Inácio Lula da Silva is woensdag veroordeeld tot 9,5 jaar gevangenisstraf. Een federale rechter acht de politicus schuldig aan corruptie en witwassen, schrijft Reuters. De oud-president is nog op vrije voeten en gaat in hoger beroep.

Een bouwbedrijf verbouwde toen Lula president was voor 3,7 miljoen reales (1,1 miljoen euro) zijn strandhuis. In ruil daarvoor hielp Lula het bedrijf aan contracten bij het semi-staatsoliebedrijf Petrobras. Lula heeft de aantijgingen altijd ontkend. Er lopen nog vier andere aanklachten tegen hem.

Lees ook: Lula wacht proces, geen Spelen

Corruptieonderzoek

Het oordeel van de rechter is een belangrijke stap in een grootschalig corruptieonderzoek bekend als Lava Jato, de Wasstraat. Vorige maand werd Antonio Palocci nog veroordeeld tot twaalf jaar celstraf. Hij sluisde als minister van Financiën smeergeld door naar de Braziliaanse Arbeiderspartij van Lula.

Lees ook: Arrestatie Lula schokt Brazilië

Lula was van 2003 tot 2010 de eerst president in Brazilië van de Arbeiderspartij. Tot het corruptieschandaal was hij uiterst populair in het land, en werd hij internationaal geprezen als een politicus die zich inzette voor meer gelijkheid in Zuid-Amerika.

Op het moment is de 71-jarige Lula bezig met een rentree in de Braziliaanse politiek. Hij heeft eerder gezegd dat hij mee wil doen aan de verkiezingen van 2018. Uit een recente poll blijkt dat Lula ondanks het corruptieschandaal de meest favoriete kandidaat is in het land. Pas als hij in hoger beroep wordt veroordeeld, kan hij definitief niet meer meedoen aan de verkiezingen.