Couppoging Turkije

Gülen zal zich niet verzetten tegen uitlevering aan Turkije door VS

Fethullah Gülen zal zich niet verzetten tegen uitlevering wanneer de VS hierover een akkoord bereiken met Turkije en ook niet vluchten. Dat zei de in Pennsylvania woonachtige Turkse islamitisch leider tegen persbureau Reuters. De Turkse regering beweert dat de invloedrijke geestelijke het brein is achter de mislukte coup in 2016, waarbij meer dan 240 mensen omkwamen. Gülen herhaalt dat hij niets met de coup te maken heeft. „Ik ken de mensen achter de coup niet en ben tegen militair ingrijpen.” De 79-jarige leider van de Hizmet-beweging, ook bekend als Gülenbeweging, hoopt dat de regering-Trump niet ingaat op het Turkse uitleveringsverzoek. Toenmalig veiligheidsadviseur Michael Flynn, die lobbyist was voor de Turkse regering, was daar voorstander van. Maar hij is intussen ontslagen. (NRC)

    • Huib de Zeeuw