Trumpblog

Kushner: ik heb niet samengespannen met Rusland

We sluiten nu dit blog

Omwille van de lengte sluiten we dit blog af en gaan we verder in een nieuw blog. Daarin beginnen we met de nominatie van Pete Hoekstra voor de functie van ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland. Lees alle nieuwe updates hier.

Kushner: ik heb niet samengespannen met Rusland

Foto Jim Bourg/Reuters

 

Jared Kushner zegt dat hij geen "ongepast contact" heeft gehad met de Russen tijdens en vlak na de campagne. Dat heeft de schoonzoon en adviseur van president Trump maandag na een eerste zitting van een Senaatscommissie herhaald.

Achter gesloten deuren wordt Kushner verhoord over zijn banden en vermeende samenspanning met Rusland om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen. Eerder had Kushner al een uitgebreide verklaring openbaar gemaakt waarin hij alle aantijgingen over banden tussen het Kremlin en het campagneteam van Trump ontkende. Dinsdag heeft de adviseur een tweede hoorzitting.

Lees over de verklaring die voor de hoorzitting openbaar werd gemaakt: Kushner: ik heb geen ongepast contact gehad met de Russen

Discussie: kan Trump zichzelf gratie verlenen?

Kan de president van de Verenigde Staten zichzelf gratie geven? Die discussie speelt in de VS sinds Trump in een serie tweets op zaterdag hintte naar een eventuele gratieverlening aan zichzelf.

"Iedereen is het erover eens dat de Amerikaanse president totale vrijheid heeft om iemand gratie te geven", schreef Trump op Twitter. "Maar de enige misdaad die er tot nu toe is begaan, zijn de lekken tegen ons."

Russische inmenging

Het vraagstuk omtrent een eventuele pardon speelt door de onderzoeken van onder meer de Amerikaanse Senaat naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van de VS. De banden tussen Trumps entourage en de Russische overheid worden daarin onderzocht. Ook Trumps schoonzoon Jared Kushner moet zich voor de Senaatscommissie verantwoorden.

Eerder deze week berichtte The Washington Post dat Trump zijn adviseurs had gevraagd of hij zichzelf, familie of werknemers gratie kon verlenen in verband met het Rusland-onderzoek. Een van de advocaten van Trump ontkende zondag tegenover AP dat dit op het moment speelt in het Witte Huis. De advocaat: "We zijn het niet aan het onderzoeken, omdat het op dit moment geen kwestie is."

While all agree the U. S. President has the complete power to pardon, why think of that when only crime so far is LEAKS against us.FAKE NEWS

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 22 juli 2017

Amerikaans Congres wil sancties tegen Rusland aanscherpen

Republikeinse en Democratische Congresleden zijn het eens geworden om sancties tegen Rusland aan te scherpen. Die zijn volgens het Congres nodig als reactie op de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en Poetins deelname in de oorlogen in zowel Syrië als Oekraïne. De overeenstemming werd zaterdag bekendgemaakt door verschillende Republikeinse en Democratische vertegenwoordigers, schrijft AP.

De precieze inhoud het plan is nog onduidelijk, maar zal onder meer gevolgen hebben voor Russen die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen, wapenhandelaren die werkzaam zijn in Syrië en Russische hackers. In het voorstel is ook een clausule opgenomen waarmee het lastiger wordt voor president Trump om sancties tegen Rusland op te heffen.

Lees ook: Trumps Rusland-affaire in tien vragen

Naast de maatregelen tegen Rusland willen Congresleden ook dat er nieuwe sancties komen tegen Iran en Noord-Korea. Er kan al voor het reces dat in augustus ingaat over het voorstel gestemd worden.

President wil betere relaties met Rusland

De overeenstemming volgt op controverse rondom de vermeende banden tussen Trumps campagneteam en het Kremlin. Ook is er veel kritiek op de Amerikaanse president omdat hij zich te vriendelijk zou opstellen tegenover Poetin. Zo werd deze week nog bekend dat Trump een tweede, eerder onbekende ontmoeting heeft gehad tijdens de G20-top met de Russische president. Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat hij juist betere relaties wil met het Rusland.

Het is daarom nu ook de vraag of de Amerikaanse president zijn vetorecht zal gebruiken tegen de maatregelen als het voorstel daadwerkelijk door het Congres komt. Daarmee loopt Trump het risico dat er nog argwanender naar zijn houding ten opzichte van Rusland gekeken zal worden.

De Europese Unie heeft kritisch gereageerd op de plannen van het Congres. Zaterdagavond riep Brussel de VS op om sancties af te stemmen met de internationale gemeenschap, omdat deze anders "onvoorziene consequenties" kunnen hebben.

Spicer reageert in interview op ontslag

Sean Spicer heeft in een interview met Fox News gereageerd op zijn ontslag. Volgens de woordvoerder wilde hij de nieuwe communicatiedirecteur Anthony Scaramucci en Sarah Huckabee Sanders de ruimte geven om met een "schone lei" te beginnen. Volgens eerdere berichtgeving van The New York Times was Spicer het niet eens met de aanstelling van Scaramucci.

Lees ook: Een bloemlezing uit Spicers kleurrijke zes maanden

Ook reageerde de woordvoerder op de spot die vaak met hem gedreven werd. Herhaaldelijk werd hij geparodieerd in het satirische programma Saturday Night Live. Spicer: "Sommige onderdelen waren grappig. Sommige delen gingen te ver. Soms was het niet grappig, maar gemeen."

Bekijk het volledige interview met Fox News:

'Sessions besprak campagne met de Russen'

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions heeft vorig jaar wel degelijk met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak gesproken over de presidentsverkiezingen en de campagne van Donald Trump. Dat zou blijken uit twee opnames van telefoongesprekken van de Rus die onderschept zijn door Amerikaanse inlichtingendiensten, schrijft The Washington Post.

Sessions was een belangrijke adviseur van Trump voordat hij werd aangesteld als minister. In maart moest hij afstand doen van het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen. Toen was duidelijk geworden dat hij twee keer ontmoet had met Kisljak. Vervolgens zei Sessions tijdens een hoorzitting van de Senaat onder ede dat er tijdens de ontmoetingen niet gesproken was over de verkiezingen. Hij ontkende dat er "iets ongepasts is gebeurd". Wat Kisljak precies heeft gezegd in de gesprekken, is niet bekend.

Lees ook: Jeff Sessions bijt van zich af in Senaat

Een Amerikaanse functionaris zegt tegen The Washington Post dat Sessions "misleidende" verklaringen heeft afgelegd over zijn gesprekken met Kisljak die zouden worden "tegengesproken door ander bewijsmateriaal".

Eerdere kritiek van de president

Het ministerie van Justitie spreekt het verhaal tegen. De Rus zou de ontmoetingen met Sessions verkeerd beschreven en overdreven hebben. Een woordvoerder heeft benadrukt dat de minister niet gesproken heeft over de verkiezingen met de ambassadeur. Het blijft ook mogelijk dat Kisljak met opzet de uitspraken heeft gedaan, om desinformatie te verspreiden.

President Trump heeft zaterdag op Twitter zijn frustraties geuit over het verhaal van The Washington Post. Sinds zijn inauguratie is er herhaaldelijk informatie gelekt naar de pers, onder meer door voormalig FBI-directeur James Comey. Trump: "Dit illegale lekken moeten stoppen!"

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump A new INTELLIGENCE LEAK from the Amazon Washington Post,this time against A.G. Jeff Sessions.These illegal leaks, like Comey's, must stop!

Sessions stond deze week al in het middelpunt van de aandacht nadat Trump in een interview stevige kritiek had geuit over de minister. Ook zei de president dat hij Sessions nooit zou hebben aangesteld als minister van Justitie, als hij had geweten dat hij afstand zou doen van het Rusland-onderzoek.

Stevige kritiek Trump op Sessions

Als Donald Trump had geweten dat Jeff Sessions zich terug zou trekken uit het onderzoek naar de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse verkiezingen, zou hij hem nooit hebben aangesteld als minister van Justitie. Dat zegt de Amerikaanse president in een interview met The New York Times. "Het is extreem oneerlijk naar de president," aldus Trump.

Het is een opmerkelijke uithaal van Trump. Sessions was de eerste zittende senator die Trump steunde als presidentskandidaat, in februari 2016. Na zijn benoeming tot minister kwam echter uit dat Sessions voordat hij officieel benoemd was twee ontmoetingen had gehad met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeur in de VS. Daarop trok hij zich terug uit het onderzoek, dat nu formeel onder zijn onderminister Rod Rosenstein valt.

Ook op Rosenstein levert Trump kritiek. Rosenstein stelde voormalig FBI-baas Robert Mueller aan als speciale aanklager in het Rusland-onderzoek, een stap die Trump niet zag zitten. Diezelfde Mueller zou de dag daarvoor een sollicitatiegesprek hebben gehad om de ontslagen FBI-baas James Comey op te volgen. Daarbij zou Rosenstein ook aanwezig zijn geweest en niks hebben gezegd over zijn voornemen Mueller aan te stellen als speciaal aanklager.

Trump ontsloeg Comey omdat zijn rol in het Rusland-onderzoek hem niet beviel. Zo vroeg Trump Comey het onderzoek naar Michael Flynn, de ontslagen nationaal veiligheidsadviseur van Trump, te laten vallen. Dat weigerde Comey. In het interview met The New York Times beschuldigt Trump Comey van chantage.

Twee weken voor de inauguratie zou Comey Trump apart hebben genomen en hem hebben verteld over een dossier in handen van de FBI dat was opgesteld door een voormalige Britse spion. Daarin stonden (seksuele) escapades van Trump in Moskou opgeschreven. Dat Comey dat aan Trump vertelde was volgens Trump omdat hij dan zou weten dat Comey iets tegen hem kon gebruiken. Later werd dat rapport gelekt via Buzzfeed.

Trump dreigt Republikeinen reces te ontzeggen wegens zorgwet

Nadat de Senaat dinsdag niet instemde met zowel de vervanging als de afschaffing van Obamacare voert Trump de druk op zijn partijgenoten flink op. Na afloop van de stemming zei Trump eerst nog dat de Republikeinen gewoon moesten wachten tot Obamacare wel vanzelf zou mislukken.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump As I have always said, let ObamaCare fail and then come together and do a great healthcare plan. Stay tuned!

Woensdag veranderde hij van gedachten en organiseerde een lunch om de Republikeinse senatoren over te halen het eens te worden over vervanging of afschaffing van Obamacare. "We zijn er zo dichtbij, zo dichtbij", zei Trump voor de lunch.

De Amerikaanse president dreigde zelfs met het opschorten van het reces in augustus als er geen overeenstemming over een ander zorgstelsel komt. De senatoren moeten over de brug komen, twitterde Trump. Ze hebben het beloofd:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I will be having lunch at the White House today with Republican Senators concerning healthcare. They MUST keep their promise to America!

De gematigde Republikeinse senatoren Susan Collins (Maine), Lisa Murkowski (Alaska) en Shelley Moore Capito (West Virginia) zijn tegen het voorstel om Obamacare af te schaffen zonder dat er al een goed nieuw plan ligt. In de Senaat kunnen de Republikeinen met een 52-48 meerderheid, maar één stem verliezen. Verschillende senatoren zeiden niet te verwachten dat ze van gedachten zullen veranderen op dit moment, maar dat het goed was om te kijken waar de meningsverschillen liggen.

Hooggerechtshof doet uitspraken in Trumps voordeel én nadeel

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de Trump-regering voorlopig toestemming gegeven voor het strikter handhaven van het inreisverbod. Door een uitspraak van een lagere rechtbank zou het voor een grotere groep vluchtelingen makkelijker worden de Verenigde Staten binnen te komen. Die uitspraak is nu voorlopig in de wacht gezet.

Het Hooggerechtshof wilde de uitspraak van een rechtbank over de uitzondering voor grootouders van Amerikaanse staatsburgers bij het inreisverbod echter niet blokkeren. Dit betekent een nederlaag voor Trump, die weigerde het inreisverbod voor een tweede keer af te zwakken. Het eerste voorstel, de muslimban, werd ongrondwettelijk verklaard.

Russische advocate wil getuigenis afleggen over ontmoeting met Trump jr.

Foto Joeri Martjanov/AFP

 

De Russische advocate die tijdens de campagne van de Amerikaanse presidentsverkiezingen een ontmoeting had met Donald Trump jr. is bereid om te getuigen voor de Senaat. In een interview met de zender Russia Today noemt Natalia Veselnitskaja de discussie over het huidige schandaal "massahysterie".

"Ik ben bereid om de hele situatie op te helderen, maar alleen via advocaten of door een verklaring af te leggen voor de Senaat. Ik zou graag alles wat ik de heer Trump verteld heb willen delen."

Wel zou de Russische alleen naar de VS willen reizen als haar beloofd wordt dat ze veilig het land in en uit kan. Veselnitskaja ontmoette de zoon van de Amerikaanse president in de zomer van 2016. Via een tussenpersoon was Trump jr. belastende informatie over Hillary Clinton beloofd, en uit e-mails bleek dat hij enthousiast inging op het verzoek.

Lees ook: De gevolgen van de onthullingen over Trump jr.

Volgens de Russische advocate is de controverse rondom het gesprek door Amerikaanse media en politici zwaar overtrokken. Ze zou nooit geheime informatie over Clinton hebben gehad, en geen banden hebben met het Kremlin.

In het interview met Russia Today zei Veselnitskaja dat de ontmoeting met Trump jr. was geregeld door de zakenman William Browder die een lastercampagne tegen haar zou zijn gestart. Bill (William) Browder is oprichter van het investeringsfonds Hermitage Capital dat in de jaren ’90 grote successen boekte op de opkomende Russische markt. In 2006 werd Browder, die in Moskou woonde, door de Russische regering bestempeld tot bedreiging van de nationale veiligheid. Zijn medewerkers en familieleden werden het slachtoffer van bedreigingen en mishandelingen, bedrijfsdocumenten werden in beslag genomen. Uiteindelijk werd Hermitage Capital op illegale wijze, in een zogeheten ‘corporate raid’, overgenomen door de Russische staat.

Met behulp van de van Hermitage Capital gestolen documenten pleegden corrupte wetshandhavers vervolgens voor 230 miljoen dollar aan belastingfraude. Toen een van Browders advocaten, Sergej Magnitsky, die zaak op het spoor kwam, werd hij opgepakt en zelf beschuldigd van de fraude. Hij stierf in 2009 in de gevangenis.

Sindsdien probeert Browder gerechtigheid te krijgen voor Magnitsky. Hij groeide uit tot invloedrijk lobbyist en slaagde er in 2012 in een wet aangenomen te krijgen die sancties instelt tegen Russische functionarissen die corrupt zijn of mensenrechten schenden: de zogeheten Magnitsky Act. In een tegenreactie stelde Rusland een verbod in voor adoptie van Russische kinderen door Amerikaanse gezinnen.

Browder zou deze woensdag worden gehoord door de Senaat over het Rusland-dossier van Trump. De hoorzitting werd verdaagd.

Poetin en Trump spraken nóg een keer met elkaar op de G20-top

President Donald Trump heeft tijdens zijn bezoek aan de G20 nog een keer contact gehad met de Russische president Poetin. Dat gebeurde tijdens een diner met wereldleiders, zo bevestigt het Witte huis na berichten van Eurasia Group, een Amerikaanse adviesorganisatie. Waarover de twee hebben gesproken, en voor hoe lang, is niet bekend.

Volgens voorzitter Ian Bremmer van Eurasia Group zouden Trump en Poetin halverwege het diner naast elkaar zijn gaan zitten en spraken ze vervolgens bijna een uur lang met elkaar. Dat leidde volgens Bremmer - die sprak met twee aanwezigen - tot gefrons van andere aanwezige leiders. Tegenover Bloomberg zei de Eurasia-voorzitter daarover:

“Bondgenoten van de Verenigde Staten waren verrast – ze stonden perplex. Je hebt Trump in een zaal met al deze bondgenoten en wie is de énige met wie hij tijd doorbrengt?”

Volgens het Witte Huis is die lezing overdreven. Het gesprek tussen Trump en Poetin was een informeel onderonsje, aldus een woordvoerder, en zeker geen formele ontmoeting tussen beide leiders. Hij zei in een reactie tegen AP:

“Je kunt een gesprek tijdens het dessert niet karakteriseren als een formeel gesprek.”

Eerder tijdens de G20, begin deze maand, spraken Trump en Poetin ook al met elkaar. Het was toen voor het eerst dat beide wereldleiders elkaar in levenden lijve troffen. Tijdens de ontmoeting spraken de twee bijna tweeënhalf uur met elkaar, aanzienlijk langer dan gepland. Onderwerp van gesprek was onder meer de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Poetin ontkende betrokkenheid, zei Trump achteraf.

Senaat gaat toch gewoon stemmen over afschaffen Obamacare

Hoewel verschillende senatoren tegen zijn gaat het Amerikaanse hogerhuis toch stemmen over het afschaffen van grote delen van Obamacare, de zorgwet die werd ingevoerd door de vorige president Obama. Een wetsvoorstel daartoe zal gewoon ter stemming worden voorgelegd, zo kondigde de Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell dinsdagnacht aan.

Eerder op de avond leek ook dit derde achtereenvolgende plan voor het afschaffen van de zorgwet te stranden. Zeker vier Republikeinse senatoren spraken zich tegen het voorstel uit, meldt persbureau Reuters. De Republikeinse partij heeft 52 van de 100 senaatszetels en kan het zich zodoende niet veroorloven dat Republikeinse senatoren tegen stemmen.

Het plan om Obamacare af te schaffen heeft Senaatsvoorzitter McConnell zwaar beschadigd, aldus correspondent Guus Valk

In elk geval Susan Collins (Maine), Shelley Moore Capito (West Virginia) en Lisa Murkowski (Alaska) zijn tegen het wetsvoorstel, schrijft Reuters. Zij vinden het niet verantwoord om belangrijke delen van de huidige zorgwet in te trekken, zonder dat daarvoor een goed alternatief is. "Er is al genoeg chaos en deze actie zou daar alleen maar aan bijdragen", zei Murkowski eerder.

Dat ‘plan C’ toch ter stemming wordt gebracht is volgens McConnell op verzoek van president Donald Trump en vicepresident Mike Pence. Wanneer dat gebeurt is nog niet precies duidelijk: volgens de Senaatsleider zou de stemming ergens begin volgende week moeten plaatsvinden. “Dit is een hele, hele uitdagende ervaring voor ons allemaal”, sloot McConnell af.

Ook onvoldoende steun voor afschaffen Obamacare zonder alternatief

Ook Trumps plan C voor wat betreft de vervanging van Obamacare lijkt het niet te gaan halen. Trok de Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell maandag al een voorstel tot een aangepaste zorgwet in, nu dreigt ook het radicalere voornemen om grote delen van Obamacare dan maar helemaal af te schaffen, te stranden in de Senaat.

Drie Republikeinen hebben zich inmiddels al uitgesproken tegen het plan. Het gaat om de senatoren Susan Collins (Maine), Shelley Moore Capito (West Virginia) en Lisa Murkowski (Alaska). Zij zijn het er niet mee eens om belangrijke delen van Obamacare af te schaffen zonder een fatsoenlijke vervanger te hebben opgetuigd. "Er is al genoeg chaos en deze actie zou daar alleen maar aan bijdragen", zegt Murkowski tegen persbureau Reuters.

President Donald Trump liep maandag tegen een gevoelige nederlaag aan toen McConnell de Better Care Reconciliation Act (BCRA) moest terugtrekken omdat er geen meerderheid voor was in de senaat. Dat wetsvoorstel was al een aanpassing van het zorgplan dat het maar ternauwernood redde in het Huis van Afgevaardigden.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump As I have always said, let ObamaCare fail and then come together and do a great healthcare plan. Stay tuned!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We were let down by all of the Democrats and a few Republicans. Most Republicans were loyal, terrific & worked really hard. We will return!

De BCRA zou echter nadelig uitpakken voor veel Amerikanen. Zo zouden 22 miljoen mensen hun zorgverzekering kwijt zouden raken, zo berekende de Amerikaanse Rekenkamer. Daarnaast zou de verplichting tot het nemen van een zorgverzekering verdwijnen en zouden premies voor met name ouderen fors stijgen.

Donald Trump beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne om Obamacare af te schaffen, maar het is hem tot op heden niet gelukt om met een alternatief te komen dat alle Republikeinen tevreden kan stellen. Een eerste poging, in het voorjaar, strandde eveneens op bezwaren van partijgenoten. In tegenstelling tot Trump, die pas in 2020 weer voor een eventuele herverkiezing opgaat, staat voor een belangrijk deel van de senatoren volgend jaar alweer de herverkiezing op het programma. Zij willen daarom liever niet iets doen dat de achterban tegen de haren instrijkt.

Trump heeft in een reactie aangegeven dat de Republikeinen nu maar moeten afwachten tot Obamacare ineenstort en de Democraten tot hen komen om te smeken om een oplossing:

Pres. Trump says "we'll just let Obamacare fail": "We're not going to own it. I'm not going to own it." https://t.co/BOlUWw6OTv pic.twitter.com/jvFm2hfgiX

— ABC News Politics (@ABCPolitics) 18 juli 2017

Opnieuw niet genoeg steun voor vervanging Obamacare

Het herzien plan om Obamacare te vervangen, heeft wederom niet genoeg steun onder Republikeinen. Twee Republikeinse senatoren, Jerry Moran uit Kansas en Mike Lee uit Utah, hebben maandag laten weten tegen de zogeheten Better Care Reconciliation Act (BCRA) te zijn.

Eerder hadden Susan Collins uit Maine en Ohio en Rand Paul uit Kentucky al gezegd het voorstel niet te steunen. De Republikeinen hebben op het moment 52 van de 100 zetels in de Senaat, en daarom komen ze nu meerdere zetels tekort om een meerderheid te vormen.

Lees ook: Invoering nieuw zorgstelsel in VS gaat voorlopig niet door

In een verklaring zegt senator Moran dat het de BRCA niet genoeg doet tegen de stijgende zorgkosten. Senator Lee heeft laten weten dat in de Republikeinse zorgwet nog te veel elementen van Obamacare behouden worden.

Het huidige plan is een herziene versie van een voorstel dat eerder al sneuvelde in de Amerikaanse Senaat. De Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell had daarom een aantal veranderingen doorgevoerd om genoeg steun te krijgen binnen zijn eigen partij. Er zou onder meer geld worden vrijgemaakt voor de drugsepidemie die delen van het land teistert, en verzekeraars zouden meer vrijheid krijgen om zelf zorgpakketten samen te stellen.

Lees ook: Herziene vervanging Obamacare gepresenteerd

Republikeinen beloven al jarenlang president Obama's zorgwet te vervangen, maar merken dat het niet eenvoudig is om hiervoor genoeg steun te krijgen. Zowel McConnell als president Trump hebben laten weten anders in eerste instantie Obamacare te willen beëindigen, en pas later met een vervangend plan te komen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Republicans should just REPEAL failing ObamaCare now & work on a new Healthcare Plan that will start from a clean slate. Dems will join in!

Op die manier kan er meer druk gelegd worden op tegenstribbelende Republikeinen en Democratische senatoren om toch mee te werken. Tegelijkertijd zou die optie voor veel onzekerheid zorgen binnen het Amerikaanse zorgsysteem.

Ontslagen FBI-directeur James Comey komt met boek

James Comey is bezig met een boek over zijn jaren in dienst van de overheid. De door president Trump ontslagen FBI-directeur zal het volgens zijn literair agent Matt Latimer vooral hebben over de principes waardoor hij zich heeft laten leiden tijdens zijn carrière:

"Het wordt een boek over leiderschap en het zoeken naar de waarheid."

De New York Times schrijft dat geïnteresseerde uitgeverijen komende week een bod kunnen uitbrengen. Vrijwel alle grote uitgeverijen in de VS hebben belangstelling.

Comey zal onder meer schrijven over het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton tijdens de verkiezingscampagne en over zijn korte periode als FBI-directeur onder Donald Trump.

Michael Reynolds/EPA

 

Hij was sinds 2013 de baas van de FBI, maar werd ontslagen in mei door Trump omdat hij de dienst niet effectief zou leiden. De FBI was toen begonnen aan een onderzoek naar de banden tussen Rusland en het campagneteam van Donald Trump.

Witte Huis in beroep tegen versoepeling inreisverbod

De Amerikaanse regering stapt opnieuw naar het Hooggerechtshof over het inreisverbod voor mensen uit zes moslimlanden. Een rechter op Hawaï oordeelde donderdag dat de uitzonderingen voor het inreisverbod ook voor grootouders, kleinkinderen en ooms en tantes gelden en niet alleen voor ouders, echtgenoten, kinderen en verloofden zoals de regering van Trump vindt.

Minister Jeff Sessions van Justitie vraagt daarom aan het Hooggerechtshof de versoepeling terug te draaien:

"Met deze beslissing heeft de rechtbank onterecht de eigen beleidsvoorkeuren boven de nationale veiligheid gesteld in tijden van ernstige dreiging"

Twitter avatar FoxNews Fox News Statement by Attorney General Jeff Sessions on the Hawaii District Court's decision. https://t.co/m82lYTTlGU

De rechtbank op Hawaï vindt dat de regering van Trump de bepaling in de grondwet over de rechten van familieleden te beperkt interpreteert.

ACLU-advocaat Omar Jadwat, die het inreisverbod fel bestrijdt, beaamt dat:

"De interpretatie van de regering van de eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof over de uitzonderingsgevallen tart het gezonde verstand. Dat heeft de rechtbank terecht gesteld en de misleidende aanvallen van de minister van Justitie kunnen daar niks aan veranderen."

Het Hooggerechtshof oordeelt in oktober over het gehele inreisverbod. Tot die tijd mag Donald Trump onderdelen daarvan invoeren.

'Russisch-Amerikaanse lobbyist ook bij gesprek Trump jr.'

De Russisch-Amerikaanse lobbyist Rinat Achmetsjin zegt dat hij ook aanwezig was bij het gesprek dat Donald Trump jr. had met de Russische advocaat Natalia Veselnitskaja in de Trump Tower. Dat zei Achmetsjin vrijdag in een interview met persbureau AP. President Trump noch zijn zoon hadden de aanwezigheid van de lobbyist tot op heden gemeld.

Twitter avatar AP The Associated Press Russian-American lobbyist tells AP he attended 2016 meeting with Donald Trump Jr. https://t.co/CsdeCAfYCv

Trump jr. werd naar de bijeenkomst gelokt met de belofte dat er compromitterende informatie over Hillary Clinton zou worden gedeeld. Die informatie bleek er uiteindelijk niet te zijn, aldus de presidentszoon.

Achmetsjin zou banden hebben met de Russische inlichtingendiensten, hoewel de lobbyist die aantijgingen afdoet als "een lastercampagne". Hij zegt pas op de dag van het gesprek zelf te zijn uitgenodigd.

Moskou ontkent de Amerikaanse presidentsverkiezingen te hebben beïnvloed.

Trump: muur langs hele Mexicaanse grens niet nodig

President Trump vindt het niet nodig om de voorgestelde muur tussen de Verenigde Staten en Mexico de gehele ruim 3.000 kilometer lange grens te laten beslaan. In plaats daarvan is een muur "ergens tussen de 1.000 en 1.500 kilometer" voldoende.

Niet eerder gaf Trump een dergelijke precieze beschrijving van hoe lang de door hem beoogde muur moet gaan worden:

"Je hebt geen muur van 3.000 kilometer nodig, omdat er veel natuurlijke grenzen zijn. Je hebt bergen. Je hebt enkele gevaarlijke rivieren. Je hebt gebieden die zo afgelegen liggen dat er nauwelijks mensen de oversteek maken."

Lees ook: Tariefmuren en grensmuren: tussen Mexico en Trump escaleert het snel

Tijdens zijn presidentscampagne beloofde Trump "een grote, mooi muur" te bouwen langs de grens met Mexico om immigranten uit dat land tegen te houden. Op dit moment is al zo'n 1.000 kilometer langs het grensgebied met hekwerk afgezet. Volgens Trump moet het mogelijk zijn "door het hek heen te kijken" om te zien wat er zich achter het hek afspeelt.

Senaatscommissie wil zoon Trump horen

De Republikeinse voorzitter van de senaatscommissie wil de zoon van president Donald Trump horen over zijn contacten met Rusland. Dat heeft senator Chuck Grassley op donderdag gezegd.

Hij wil dat Donald Trump jr. "zo snel mogelijk" een getuigenis aflegt over zijn ontmoeting met een Russische advocaat tijdens de presidentscampagne in 2016. Grassley is van plan om een brief te sturen naar de oudste zoon van de president. Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, steunt het verzoek van de senaatscommissie, zo liet hij weten tijdens een persconferentie.

"Ik denk dat elke getuigde die gevraagd om een getuigenis af te leggen voor het Congres dit moet doen."

Trump jr. werd begin deze week in verlegenheid gebracht door een onthulling van The New York Times. De Amerikaanse krant beschikte over een e-mail waarin de oudste zoon van Trump op de hoogte was dat belastende informatie over presidentskandidate Hillary Clinton rechtstreeks afkomstig was van het Kremlin. Desondanks regelde Trump jr, die zijn vader adviseerde tijdens de presidentsverkiezingen, een ontmoeting met de Russische advocate Natalia Veselnitskaja.

Op dinsdag openbaarde Trump jr. zijn emailwisseling over de ontmoeting met Veselnitskaja. Dit contact verliep via de Britse zakenrelatie Rob Goldstone.

Lees hier de volledige e-mailwisseling tussen Donald Trump jr. en Rob Goldstone: ‘Re: Russia - Clinton - private and confidential’, de mails van Trump jr.

Trump neemt zoon ontmoeting met Russische advocaat niet kwalijk

President Trump neemt het zijn zoon niet kwalijk dat hij een ontmoeting had met een Russische advocaat tijdens de presidentscampagne in 2016. Trump heeft woensdag aan Reuters laten weten niet op de hoogte te zijn geweest van de ontmoeting.

"Veel mensen zouden naar die bijeenkomst zijn gegaan", sprak Trump over het onderonsje vorig jaar juni tussen Donald Trump jr. en advocaat Natalia Veselnitskaya. De president werd naar eigen zeggen enkele dagen geleden op de hoogte gesteld van de ontmoeting, die 20 minuten zou hebben geduurd.

Lees ook: De gevolgen van de onthullingen over Trump jr.

De e-mailcorrespondentie tussen Trump jr. en Veselnitskaya is tot op heden het meest concrete bewijs dat Trump Russische steun kreeg bij de presidentscampagne. Trump jr. gaf dinsdag aan dat hij het "achteraf anders zou hebben aangepakt".

Lees ook: Trumps Rusland-affaire in tien vragen

Trump liet in het interview met Reuters ook weten dat hij zijn Russische ambtgenoot Poetin op de man af heeft gevraagd of Rusland zich heeft bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen:

"Ik zei: 'Heb je dat gedaan?', en hij zei: 'Nee, absoluut niet.' Toen vroeg ik het hem nogmaals op een totaal andere manier. Hij zei absoluut niet."

Democraat dient impeachmentmotie in

Brad Sherman luistert naar de verklaring van de ontslagen FBI-directeur James Comey. Foto Chip Somodevilla/AFP

 

Het Democratische congreslid Brad Sherman heeft een motie ingediend om de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump te beginnen. De afgevaardigde uit Californië vindt dat Trump bewust het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen heeft tegengewerkt.Het lijkt op dit moment onwaarschijnlijk dat er daadwerkelijk een afzettingsprocedure (impeachment) in gang wordt gezet. Dat gebeurt pas als het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, voor stemt.

Voor zover bekend wordt de motie van Sherman tot nu toe alleen gesteund door zijn partijgenoot Al Green. De kans dat ook Republikeinen nu een onderzoek willen instellen tegen "hun" president, is klein. Onder Democraten zal Sherman eveneens moeten lobbyen voor steun voor zijn motie. Een deel van zijn partijgenoten vraagt zich af of een afzettingsprocedure op dit moment kans maakt.

Een impeachmentprocedure verloopt in vier stappen. Als een motie is ingediend, moet de juridische commissie in het Huis de beschuldiging goedkeuren. Als dat gebeurt, stemmen alle afgevaardigden over het openen van een onderzoek. De Senaat voert het onderzoek vervolgens uit. Bij twee derde meerderheid kan de president schuldig bevonden worden, en daarmee worden afgezet.

Lees ook: Zo verloopt een eventueel impeachment van Trump

Lees de motie hier:

Kandidaat FBI-directeur: onderzoek naar Rusland en Trump is geen heksenjacht

Christopher Wray tijdens een hoorzitting in Washington woensdag. Foto Pablo Martinez Monsivais/AP

 

Christopher Wray, de door Trump voorgedragen kandidaat om de FBI te gaan leiden, vindt het lopende onderzoek naar mogelijke banden tussen de Russische overheid en het campagneteam van Trump geen heksenjacht. Dat zei de advocaat tijdens een hoorzitting van een Senaatscommissie over zijn aanstelling woensdag.Daarmee doelde hij op het lopende onderzoek van de speciaal aanklager Robert Mueller, die eerder de FBI leidde. “Ik ben niet van mening dat Mueller bezig is met een heksenjacht", aldus Wray.

Trump heeft de controverse rondom zijn campagne en Russische inmenging in de presidentsverkiezingen al vaker een heksenjacht genoemd. Ook woensdag, nadat duidelijk was geworden dat zijn zoon Donald Trump Jr. tijdens de campagne had afgesproken met een Russische advocate in de hoop dat ze belastende informatie over Hillary Clinton had.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump My son Donald did a good job last night. He was open, transparent and innocent. This is the greatest Witch Hunt in political history. Sad!

Wray beloofde verder een onafhankelijk bureau te zullen leiden dat zich alleen zal baseren op “feiten, het recht en de onpartijdige navolging van gerechtigheid”. Zijn voorganger James Comey werd in mei ontslagen door Trump. Later werd duidelijk dat de president hem gevraagd had om zijn loyaliteit, wat de voormalig FBI-directeur weigerde. Wray zei hierover:

“Mijn loyaliteit ligt bij de Grondwet, de rechtstaat en de missie van de FBI.”

Wray (50) werd vorige maand door Trump voorgedragen als nieuwe FBI-directeur. Van 2003 tot 2005 leidde hij onder president Bush een afdeling van het ministerie van Justitie. Trump noemde Wray eerder "een man met een onberispelijke achtergrond".

Bekijk de openingstoespraak van Christopher Wray:

Trump: 'De publicatie van de e-mails is de grootste politieke heksenjacht ooit'

Volgens de Amerikaanse president Trump heeft zijn zoon Donald Trump Jr. goed gehandeld in het interview dat hij gisteravond aan FOX News gaf. In een tweet laat Trump weten dat zijn zoon ‘open, transparant en onschuldig’ is in de Russische e-mailzaak. Ook noemde hij de publicatie van de e-mails ‘de grootste heksenjacht in de politieke geschiedenis ooit’.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump My son Donald did a good job last night. He was open, transparent and innocent. This is the greatest Witch Hunt in political history. Sad!

Uit e-mailcorrespondentie tussen Donald Trump Jr. en een Russische advocaat blijkt dat Trump Jr. gretig reageerde op het aanbod van de Rus om schadelijke informatie over Hillary Clinton aan hem te overhandigen. Trump zelf ging direct na de publicatie van de e-mails niet inhoudelijk op de documenten in. Hij tweette slechts dat zij zoon een "geweldig persoon" is die "erg veel van het land" houdt.

Ook zei Trump in een tweet dat de bronnen van The New York Times mogelijk nep zouden zijn. De krant, die de e-mails als eerste publiceerde, zou de bronnen hebben verzonnen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Remember, when you hear the words "sources say" from the Fake Media, often times those sources are made up and do not exist.

De Russiche minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, stelde dat de beschuldiging van Trump Jr. "zeer overdreven" is. Volgens hem zou het een poging van "serieuze spelers" zijn om Trump Jr. in diskrediet te brengen. Eerder gaf Lavrov aan niks van de afspraak tussen Trump Jr. en advocaat te weten. Trump wordt al langere tijd verweten dat hij en zijn campagneteam contact hebben gehad met de Russen om zijn tegenstander tijdens de presidentsverkiezingen, Hillary Clinton, te verslaan.

'Trump heeft opvolger Fed-president Yellen op het oog'

Federal Reserve-president Janet Yellen heeft zich nog niet officieel uitgelaten over de vraag of ze door wil voor een tweede termijn van vier jaar, en dat lijkt ook niet nodig. Volgens website Politico heeft Donald Trump namelijk al een opvolger op het oog: directeur Gary Cohn van de Nationaal Economische Raad.

Cohn is voormalig bestuursvoorzitter bij de zakenbank Goldman Sachs. In de Senaat is volgens Politico een breedgedragen steun voor de Democraat. Toch zijn er ook kritische geluiden te horen over de bestuurder die voorstander is van vergaande vrijhandel. De keuze zou ingaan tegen de America First-gedachte van de president en stuit economisch nationalisten in het parlement dan ook tegen de borst.

Yellen geeft woensdag en donderdag voor de Senaat uitleg over het door de Fed gevoerde beleid in de eerste helft van het jaar. De oren van analisten zullen dan tevens gespitst zijn op mogelijke aanwijzingen die de Amerikaanse geeft over haar eigen intenties. De eerste termijn van Yellen loopt begin februari 2018 af. Ze nam het stokje drie jaar geleden over van Ben Bernanke.

Trump heeft zich tijdens zijn verkiezingscampagne vorig jaar kritisch uitgelaten over het door de Fed gevoerde beleid. Hij was het onder meer niet eens met de lage rentepercentages die de Amerikaanse centrale bank tijdens de economische crisis de afgelopen jaren hanteerde. Ook het strenger toezicht op banken, als reactie op diezelfde crisis, kon op kritiek rekenen van de voormalig zakenman.

Trump Jr.: achteraf zou ik het misschien anders doen

Donald Trump Jr. heeft dinsdagavond bij Fox News de ontmoeting verdedigd die hij vorig jaar had met vertegenwoordiger van de Russische regering. De zoon van de Amerikaanse president ontving vorig jaar juni een reeks e-mails waarin hem 'gevoelige informatie' over Hillary Clinton werd beloofd. The New York Times onthulde maandag dat Trump Jr. gretig inging op het verzoek en de e-mails zou openbaren. Hij was de krant echter voor en gaf dinsdag zelf alvast de berichten vrij.

Lees ook: Trump jr. deelt gevoelige e-mails over Russische informatie

In een interview met Fox-anchor Sean Hannity zei Trump Jr. dat hij het besluit om op het verzoek in te gaan nam "in het miljoen-mijlen-per-uur-tempo" van een presidentiële campagne. Zijn vader was toen nog niet de officiële presidentskandidaat voor de Republikeinen, maar moest zijn nominatie alleen nog formeel bevestigd zijn op de partijconventie, een maand later.

Volgens Trump Jr. ging de ontmoeting "nergens over" en heeft hij zijn vader daarover niks gezegd "omdat er niets te vertellen viel". Toch vertoont hij ook enige spijt in het gesprek op Fox:

"Terugkijkend zou ik sommige dingen waarschijnlijk wat anders hebben aangepakt. Ik denk niet dat er bij sirenes afgingen toen, want het (de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, red.) was nog geen issue toen, dat is echt iets van de laatste negen a tien maanden."

Lees ook deze tien vragen over de Rusland-affaire van Trump

De vraag is of Trump Jr. de beslissing om met een ontmoeting in te stemmen daadwerkelijk impulsief secondenwerk was. Uit de geopenbaarde e-mails blijkt dat er vier dagen zaten tussen de eerste benadering door Rob Goldstone, een bekende van Donald Trump en tevens van personen binnen de Russische regering.

Bezoek Trump aan Verenigd Koninkrijk uitgesteld

Het bezoek van Trump aan het Verenigd Koninkrijk is uitgesteld naar volgend jaar. Een functionaris van het Witte Huis zegt dat beide landen in 2017 niet een geschikte datum hebben kunnen vinden, schrijft Reuters.

De Amerikaanse president werd kort na zijn inauguratie uitgenodigd door Theresa May toen de Britse premier Washington bezocht. Dat leidde onder meer tot veel protest in het VK. Toch zegt de medewerker dat het simpelweg dit jaar "moeilijk was om een datum te vinden die iedereen schikt".

Trump jr. publiceert e-mailwisseling

Donald Trump jr., de zoon van de Amerikaanse president, heeft op Twitter een reeks e-mails gedeeld waarin hem informatie over Hillary Clinton wordt beloofd. De e-mails werden verstuurd in juni vorig jaar, ten tijde van de campagne voor de presidentsverkiezingen. De “gevoelige informatie” was afkomstig van bronnen binnen de Russische regering, en onderdeel van de steun van het Kremlin voor Donald Trump, is in de berichten te lezen. De berichten zijn het eerste concrete bewijs dat het campagneteam bewust informatie uit Russische regeringsbronnen wilde vernemen.

De volledige e-mailwisseling is hier te lezen.

Lees meer: Trump jr. deelt gevoelige e-mails over Russische informatie

Russische advocaat ontkent banden met Moskou

De Russische advocaat met wie Donald Trump Jr., de zoon van de Amerikaanse president, een ontmoeting had, ontkent dat ze banden heeft met het Kremlin. Ook zegt Natalia Veselnitskaja in gesprek met NBC News dat ze geen belastende informatie over de campagne van Hillary Clinton had of wilde bespreken, maar dat ze het enkel over de Magnitsky-wet wilde hebben. Die Amerikaanse wet verbiedt bedrijven zaken te doen met personen die betrokken zijn geweest bij de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitsky in 2009.

Veselnitskaja verdedigt zich tegen de aantijgingen die via The New York Times naar buiten kwamen door te zeggen dat "het best mogelijk is dat zij (de campagne van Trump, red.) verlangden naar dergelijke informatie".

"Ze wilden dat (schadelijke informatie over Clinton, red.) zo graag, dat ze alleen hun gedachten daarover konden horen."

De onthullingen over zijn zoon vormen nieuwe problemen voor president Trump. Hij en zijn campagneteam liggen al onder een vergrootglas vanwege hun banden met de Russen, van wie de Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat ze de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben beïnvloed. Maar niet alleen lijkt het er nu op alsof de entourage van Trump bewust contact heeft gehad met de Russen; ook wordt er intieme informatie gelekt naar de pers.

Lees ook: Opeens is Donald Trump jr. de grootste zorg voor de president

Trump Jr. heeft bevestigd dat hij de Russische advocate heeft ontmoet en ook dat hij van tevoren een e-mail had gekregen, waarin zou zijn aangekondigd dat Veselnitskaja iets over Clinton zou willen vertellen. Volgens Trumps zoon leverde de ontmoeting echter "niets op". Ook zou zijn vader niet op de hoogte zijn geweest van de ontmoeting.

Trump Jr. wist van banden met Kremlin

Donald Trump Jr., de zoon van de Amerikaanse president, was op de hoogte dat de belastende informatie over Hillary Clinton die hem was beloofd door een Russische advocaat rechtstreeks van het Kremlin kwam. Volgens The New York Times zou hij in een e-mail zijn geïnformeerd dat het materiaal onderdeel was van een poging van de Russische overheid om zijn vaders campagne te helpen. Trump Jr. regelde desondanks een ontmoeting met de advocaat.

Trump Jr. heeft al toegegeven dat hij tijdens de campagne vorig jaar een ontmoeting had om schadelijke informatie over Clinton te ontvangen, maar zei daar niet bij dat hij wist dat de informatie van de Russen kwam. In de e-mail die hij kreeg stonden geen andere aanwijzingen over Russische pogingen Trump verkozen te krijgen. Ook kon The New York Times geen verbanden vinden tussen de ontmoeting van Trump Jr. en de Russische advocaat en de duizenden gelekte e-mails van de Democratische partij, al kwam minder dan een week later naar buiten dat Russische hackers de server van de partij waren binnengedrongen.

Trump Jr. speelde een belangrijke rol als adviseur tijdens de verkiezingscampagne van zijn vader. Hij is het eerste vooraanstaande lid van Trumps entourage die toegeeft met een Russische functionaris te hebben gesproken in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar. Ook schoonzoon Jared Kushner en voormalig campagneleider Paul Manafort worden ervan verdacht tijdens de campagne contacten te hebben gehad met Russen.

De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn het er over eens dat de Russen die verkiezingen hebben beïnvloed, onder meer door de DNC te hacken. Een speciale aanklager onderzoekt de banden tussen Rusland en Trumps campagneteam, en ook in het Amerikaanse Congres lopen onderzoeken naar mogelijke contacten. Trump ontkent vooralsnog alles.

Welkom!

Tijd voor een nieuw Trumpblog, nu de onthullingen van The New York Times elkaar snel opvolgen. Lees hier ons vorige Trumpblog terug.