Wapenhandel

Verenigd Koninkrijk mag wapens blijven leveren aan Saoedi-Arabië

Het Verenigd Koninkrijk mag wapens blijven exporteren naar Saoedi-Arabië. Dat heeft de rechter in Londen besloten in een rechtszaak die de Campaign Against The Arms Trade (CAAT) tegen de staat had aangespannen. Volgens de activisten is de wapenhandel met het land in strijd met het internationaal recht. Saoedi-Arabië gebruikt Britse wapens in de burgeroorlog in Jemen, waarbij burgerdoden vallen, aldus de CAAT. Om die reden had zij de rechter verzocht de exportvergunning voor bommen, straaljagers en munitie in te trekken. Volgens de rechter is handel echter legaal. Saoedi-Arabië leidt sinds 2015 een coalitie om de opstand van shi’itische Houthi-rebellen in Jemen neer te slaan. Het land is de grootste afnemer van Britse wapens en kocht de afgelopen twee jaar voor miljarden euro’s aan wapens. (NRC)