Veel nieuwe bestsellers ontbreken op de ‘all you can read’-diensten voor e-books

Je gaat op vakantie en neemt mee: een e-reader en een abonnement op e-books. Dan kun je als fervente lezer zorgeloos op vakantie, toch? Niet helemaal, blijkt uit een inventarisatie van NRC. Van 74 goedverkopende boeken is nog geen derde terug te vinden op de ‘all you can read’-diensten. Ook al beloven ze „alle boeken die je ooit zou willen lezen” (Bookmate) of werden ze gelanceerd als een ‘Spotify voor boeken’ (Kobo Plus).

NRC onderzocht hoeveel van de bestsellers van 2014 tot nu en van de recent genomineerde titels voor verschillende literaire prijzen terug te vinden waren in de abonneediensten. Kobo Plus heeft nog het grootste aanbod: van de 74 boeken zijn 23 te vinden op het platform dat in februari gelanceerd werd door de webwinkels Kobo (uit Canada) en Bol.com. De Bibliotheek, de goedkoopste aanbieder, volgt op afstand met 17 aangeboden titels. Het Russische Bookmate en Bliyoo van boekhandelketen Bruna komen elk op 12 titels uit. Het aanbod is karig, omdat veel schrijvers en uitgevers bang zijn geld uit losse verkoop mis te lopen. Zij bieden vooral oudere boeken aan. Enkele uitgevers die wel enthousiast meedoen met nieuwe titels, zoals Lebowski (met o.a. ‘Judas’ van Astrid Holleeder) en Nieuw Amsterdam (‘Mijn Verhaal’ van Johan Cruijff), doen dat voor het experiment en om nieuwe lezers te bereiken.

Niet ‘all you can read’ C4-5