Don Jr. vond Russische hulp ‘geweldig’

Rusland – Clinton – vertrouwelijk – privé Trumps zoon reageerde gretig op aanbod van belastende informatie over Clinton, blijkt uit e-mails die dinsdag zijn gepubliceerd.

Foto JOHN MOORE/AFP

Gretig verwelkomde de familie Trump vorig jaar een aanbod van Russische hulp bij de campagne van Donald Trump tegen Hillary Clinton. Dat blijkt uit een e-mailwisseling tussen Trumps oudste zoon, Don Jr., en een bemiddelaar die dinsdag in handen kwam van The New York Times en pal daarop door Don Jr. zelf op Twitter werd gepubliceerd.


In de e-mails uit juni 2016, met in de header „Rusland – Clinton – vertrouwelijk – privé”, wordt Trump Jr. „gevoelige informatie van zeer hoog niveau” geboden. De informatie zou afkomstig zijn van een Russische advocate met banden met de Russische regering, aldus de schrijver, de Britse publicist Rob Goldstone. De informatie zou schadelijk zijn voor Clinton. Volgens Goldstone, een kennis van de Trumps, paste het aanbod bij „de steun van Rusland en haar regering voor de heer Trump.”

Don Jr. hapte direct toe: „Als dit is wat je zegt vind ik het geweldig (I love it), zeker later in de zomer.” Toen vonden de conventies plaats en raakte de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in een stroomversnelling.

Lees hier de volledig vertaalde e-mailwisseling tussen Donald Trump jr. en Rob Goldstone, over de ‘gevoelige informatie’.

Bij zijn publicatie van de mailwisseling schrijft Don Jr. dat hij ze openbaar heeft gemaakt „om geheel transparant te zijn”. De afgelopen dagen was de oudste zoon van Trump voortdurend gedwongen zijn verklaringen bij te stellen nadat The New York Times had onthuld dat hij een aan het Kremlin gelieerde advocate, Natalia Veselnitskaja, had ontmoet in de Trump Tower in New York. Ook zijn zwager Jared Kushner en de toenmalige manager van Trumps campagne, Paul Manafort, waren aanwezig bij die ontmoeting naar aanleiding van het aanbod.

Trump Jr. verdedigde de ontmoeting dinsdagavond bij Fox News. In een interview met presentator Sean Hannity zei hij dat hij het besluit om op het aanbod in te gaan nam „in het miljoen-mijl-per-uur-tempo” van de campagne. Volgens hem ging de ontmoeting „nergens over” en heeft hij zijn vader er niet over geïnformeerd „omdat er niets te vertellen viel”.

Bekijk hieronder het interview:

„Terugkijkend zou ik sommige dingen waarschijnlijk wat anders hebben aangepakt”, aldus Trump, die erop wees dat de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen destijds nog geen controverse was. „ Ik denk niet dat er sirenes afgingen, want het was toen nog geen issue, dat is echt iets van de laatste negen à tien maanden.”

In plaats van hem te ontlasten, brengen de e-mails Trump Jr. – en zijn vader – nog verder in het nauw, mede omdat alle betrokkenen tot nu toe over het aanbod hebben gezwegen. Terwijl de Amerikaanse geheime diensten informatie vergaarden over Russische inmenging in de verkiezingen, bezat Trump Jr. vermeend bewijs van een poging hiertoe. Ook Kushner verzweeg alles. De Trumps bagatelliseerden steeds de door de Amerikaanse diensten vastgestelde Russische inmenging in de verkiezingen.

Voor wie de draad een beetje kwijt is, hier een overzicht van Trumps Rusland-affaire in tien vragen.

Grenzen van de wet

Nu blijkt dat Don Jr. langs de grenzen van de wet scheerde die samenzwering met buitenlandse functionarissen om verkiezingen te beïnvloeden verbiedt. Hij toonde hiertoe in elk geval bereidheid.

De Amerikaanse president reageerde dinsdagavond voor het eerst op de onthullingen rond zijn oudste zoon. Via zijn woordvoerder Sarah Huckabee Sanders liet hij weten dat Don Jr. „een persoon van hoge kwaliteit” is. „Ik juich zijn openheid toe.”

Vicepresident Mike Pence nam echter afstand van de onthullingen. In een verklaring liet zijn perswoordvoerder weten dat hij „geen aandacht besteedt aan verhalen over de campagne, vooral niet aan die betrekking hebben op de tijd voordat hij tot de campagne toetrad.”

De eerste reacties uit het Congres kwamen langs voorspelbare lijnen. Democraat Tim Kaine, de voormalige running mate van Clinton, nam het woord „verraad” in de mond. Maar de Republikein Orrin Hatch zei dat hij niet inzag wat „de relevantie” was van de onthullingen „voor de regering-Trump”.
Veselnitskaja ontkende dinsdag dat zij banden heeft met de Russische regering. De Russische advocate is actief als lobbyist tegen de Amerikaanse Magnitsky-wet, die sancties instelde tegen Russische mensenrechtenschenders.