Trump jr. deelt gevoelige e-mails over Russische informatie

De zoon van de president werd informatie beloofd die tegen Clinton gebruikt kon worden.

Donald Trump jr. Archiefbeeld.
Donald Trump jr. Archiefbeeld. Foto Albin Lohr-Jones/EPA

Donald Trump jr., de zoon van de Amerikaanse president, heeft op Twitter een reeks e-mails gedeeld waarin hem informatie over Hillary Clinton wordt beloofd. De e-mails werden verstuurd in juni vorig jaar, ten tijde van de campagne voor de presidentsverkiezingen. De “gevoelige informatie” was afkomstig van bronnen binnen de Russische regering, en onderdeel van de steun van het Kremlin voor Donald Trump, is in de berichten te lezen. De berichten zijn het eerste concrete bewijs dat het campagneteam bewust informatie uit Russische regeringsbronnen wilde vernemen.

Het nieuws kwam maandag al naar buiten in een onderzoeksstuk van The New York Times. De krant schreef maandag dat er e-mailcontact was geweest tussen Donald Trump jr. en uitgever Rob Goldstone. Goldstone is een bekende van de familie Trump, en onderhoudt contacten met de rijke Russische familie Agalarov. Vlak voordat de krant de e-mails integraal wilde publiceren, zette Trump jr. de berichten zelf online. Trump zegt met zijn publicatie “volledige transparantie” te betrachten.

Lees hier een complete vertaling van de e-mails van Donald Trump jr.

‘Gevoelige informatie’

In de e-mails is te lezen dat Goldstone contact opneemt met Trump jr. en hem “enkele officiële stukken en informatie” aanbiedt met “bezwarende” informatie over Hillary Clinton. De informatie is volgens Goldstone afkomstig van de Russische procureur-generaal, en zou voor Donald Trump “zeer nuttig” zijn, schrijft hij:

“Het gaat uiteraard om informatie uit hoge kringen die zeer gevoelig is, maar het is onderdeel van de steun van Rusland en de Russische regering voor meneer Trump - met hulp van Aras en Emin [Agalarov].”

I love it, als het is wat je zegt”, schrijft Trump jr., “zeker later in de zomer.” Trump en Goldstone maakten daarna een vervolgafspraak, is in de berichten te lezen.

Voor wie de draad een beetje kwijt is in Trumps Rusland-affaire, hier een overzicht in tien vragen dat regelmatig wordt bijgewerkt.

‘Geen bruikbare informatie’

Het kwam uiteindelijk tot een ontmoeting tussen Trump jr. en de Russische advocaat Natalia Veselnitskaja in Trump Tower, maar die gesprekken leverden volgens Trump jr. niets op:

“In eerste instantie wilde ik alleen een telefoongesprek, maar toen dat niet lukte, zeiden ze dat de vrouw in New York zou zijn en vroegen ze of ik haar wilde ontmoeten. Ik ben akkoord gegaan met een ontmoeting. De vrouw was, zoals ze zelf heeft verklaard, geen regeringsfunctionaris. En, zoals we beiden hebben gezegd, had ze geen informatie te bieden, maar wilde ze praten over adoptiebeleid (…).”

Volgens Trump jr. was zijn vader niet op de hoogte van de ontmoeting met Veselnitskaja. De president heeft daar zelf nog geen uitspraken over gedaan.

Lees meer over de rel rond de e-mails: Opeens is Donald Trump jr. de grootste zorg voor de president

Lees de e-mails hier: