Trump en Rusland

Trump Jr. sprak Russische advocaat na belofte belastend materiaal over Clinton

Donald Trump Jr., de oudste zoon van de Amerikaanse president, heeft tijdens de verkiezingscampagne in 2016 een Russische advocaat ontmoet nadat zij had beloofd belastend materiaal te verstrekken over Hillary Clinton. Volgens Don Jr. is er niets ontoelaatbaars gebeurd. „Kennelijk ben ik de eerste persoon die in een campagne een ontmoeting heeft om informatie over een tegenstander te horen...”, twitterde hij maandag sarcastisch.

Maar de zoon van de president moest zijn verklaringen afgelopen dagen verschillende keren bijstellen na publicaties in Amerikaanse media. Eerst gaf hij alleen toe dat hij de advocaat, Natalia Veselnitskaja, ontmoet had. Later verklaarde hij dat de reden de beloofde informatie over Clinton was.

De ontmoeting, in de Trump Tower in New York, werd opgezet door Emin Agalarov, een Russische popster wiens vader eerder liaison was voor de Trump Organization in Rusland. De toenmalige campagneleider van Trump, Paul Manafort, en Trumps schoonzoon Jared Kushner waren ook aanwezig. Volgens Trump Jr. gaf Veselnitskaja uiteindelijk geen schadelijke informatie over Clinton. In plaats daarvan zou de advocaat zijn begonnen over de Amerikaanse Magnitski-wet uit 2015, die sancties tegen Russische functionarissen afkondigde.

Het is de eerste keer dat een vooraanstaand lid van de entourage van Trump toegeeft in de aanloop naar de presidentsverkiezingen met een Russische functionaris te hebben gesproken over mogelijk belastende informatie over Clinton. Daaruit blijkt dat de campagne op zijn minst open stond voor Russische hulp bij de verkiezingen.

Een speciale aanklager leidt een onderzoek bij de FBI naar Russische inmenging en banden tussen Rusland en Trumps campagneteam. Ook in het Congres lopen onderzoeken. Trump ontkent die banden.

Een van Trumps advocaten verklaarde dat de president niet op de hoogte was van de ontmoeting tussen de advocaat en zijn zoon.