Schrijvers: VBK moet Atlas Contact verkopen

Schrijvers van uitgeverij Atlas Contact willen dat de uitgeverij onafhankelijk van moederbedrijf VBK wordt, met als directeur-uitgever Mizzi van der Pluijm. Ze dreigen met opstappen.

Een commissie, waarin onder meer schrijver Geert Mak zal plaatsnemen, gaat de mogelijkheid voor een onafhankelijke uitgeverij onderzoeken.
Een commissie, waarin onder meer schrijver Geert Mak zal plaatsnemen, gaat de mogelijkheid voor een onafhankelijke uitgeverij onderzoeken. Foto Remko de Waal/ANP

Schrijvers van uitgeverij Atlas Contact gaan samen met moederconcern VBK onderzoeken of Mizzi van der Pluijm alsnog kan aanblijven als directeur-uitgever. VBK-directeur Wiet de Bruijn heeft hier dinsdagmiddag mee ingestemd omdat de auteurs anders massaal zouden vertrekken naar andere uitgeverijen.

De schrijvers en Van der Pluijm zelf zetten in op een onafhankelijke uitgeverij. Van der Pluijm zou die willen kopen met hulp van investeerders, gaf ze aan bij die bijeenkomst waar ze zelf de tweede helft van de middag ook bij aanwezig was. Wat De Bruijn betreft blijft Atlas Contact als autonome uitgeverij binnen VBK.

Lees ook het NRC-interview met VBK-topman Wiet de Bruijn van eerder deze week: ‘De lezer heeft altijd gelijk, je moet hem volgen’

„Als u Atlas Contact niet verkoopt, blijft u achter met een leeg huis”, zei schrijver Michael Bijnens tegen De Bruijn tijdens een bijeenkomst op de uitgeverij in Amsterdam. Die was georganiseerd om toelichting te geven op de strategiewijziging van VBK, die aan de basis lag van een conflict met Mizzi van der Pluijm.

Vorige week werd bekend dat Van der Pluijm na dertig jaar bij het bedrijf vertrok, naar de jonge onafhankelijke uitgeverij Das Mag. Hierop kondigden zo’n vijftig auteurs een staking aan, om opheldering af te dwingen.

Geschil

Een van de geschilpunten is de nieuwe aandeelhoudersstructuur: het management en de medewerkers bezitten nu 51 procent van VBK, maar dat wordt teruggebracht naar 26 procent. Er komen vier nieuwe aandeelhouders bij. Een ervan is Boudewijn Jansen, de oprichter van ebookdienst Bookchoice. Hij krijgt iets minder dan 26 procent van de aandelen.

De tweede, zo werd dinsdag bekend, is Erik Jan Vlek, die ook betrokken is bij Bookchoice. De derde en vierde aandeelhouder kon kon De Bruijn nog niet bekend maken.

Van der Pluijm gaf bij de bijeenkomst aan dat de plannen waar ze met Boudewijn Jansen over had gesproken en de verdeling van de percentages binnen de aandeelhouders niet goed zouden uitpakken voor de uitgeverij. „Ik had het idee dat ik jullie werk niet zou kunnen beschermen. De omgeving waarin we terecht zouden komen, is er een van mensen die niet weten wat we doen. Gezien de bedragen die ermee gemoeid gaan, voelde ik me niet veilig. Er werd me gegarandeerd dat Atlas Contact eerst geaaid zou worden. Zulke woordkeus stelt me niet gerust.”

Er wordt nu een commissie gevormd van zes schrijvers die samen met De Bruijn en Van der Pluijm gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn, die ergens liggen binnen de grenzen van onafhankelijk en autonoom.

De commissie van schrijvers zal bestaan uit Geert Mak, Michael Bijnens, Maarten Asscher, Nelleke Noordervliet, Hanna Bervoets en Lieke Marsman. Mak: „Als er niets zou gebeuren, zou ik zeker zijn vertrokken. Ons schrijverschap is het enige kapitaal dat we hebben, maar het is waardevol kapitaal. Daar heeft VBK niet over nagedacht.”