Overleden

Jeugdboekenschrijfster Diekmann ging zware thema’s niet uit de weg

Jeugdboekenschrijfster Miep Diekmann is zondag in Scheveningen overleden, aldus haar uitgeverij. Diekmann (92) produceerde zo’n zeventig kinder- en jeugdboeken, waarvoor ze vaak teruggreep op haar eigen jeugd op de Antillen. Ze werd diverse keren bekroond. Voor De boten van Brakkeput (1956) kreeg ze al de Kinderboekenprijs (de latere Gouden Griffel). Schreef ze eerst wat brave meisjesboeken, later behandelde ze zaken als seksualiteit, discriminatie en politiek. „Het werk van Miep Diekmann is van grote betekenis geweest voor de kinder- en jeugdliteratuur: baanbrekend, krachtig anticiperend op turbulente maatschappelijke ontwikkelingen en van een kwalitatief opmerkelijk niveau”, aldus haar uitgeverij. (ANP)

necrologie C3