Opinie

    • Sjoerd de Jong

Lezer Schrijft: waar staan toch de overlijdensberichten?

De Familieberichten in de krant worden veel gelezen. Maar waarom staan ze niet altijd op dezelfde plek?

Rubrieken in uw krant als Binnenland, Buitenland en Economie hebben vaste pagina’s. De meest interessante echter niet: de overlijdensberichten. Ik zoek me daar elke dag bij het openen van de krant een ongeluk naar. Een vaste plek moet toch makkelijk te regelen zijn? U begint de rubriek op een vaste plaats en als die pagina niet voldoende is, sluit u die eerste pagina met een verwijzing waar die met de andere. Dat zou het raadplegen van deze rubriek enorm vergemakkelijken.

V.J. Nolet

Dit is een vraag die meer lezers hebben, want inderdaad, de pagina’s met Familieberichten, zoals ze officieel heten, worden veel gelezen.
Op weekdagen staan ze in beginsel ook wel degelijk op een vaste plek, vermeld onderop de voorpagina, namelijk op pagina 4 van het katern Economie. Als er meer berichten zijn dan op die pagina kunnen, staat de ‘overlees’ erna, of op een andere pagina in Economie. Waar ze precies te vinden zijn, wordt dan vermeld op de eerste pagina met Familieberichten.
Maar de lezer heeft een punt, de indeling van de krant hangt tenslotte ook af van het nieuwsaanbod en de verkochte advertentieruimte. Het is vaak een dagelijkse puzzel, legt Redacteur Productie Ron Fontijn uit. Als er bijvoorbeeld meer sportnieuws is dan normaal – de pagina’s Sport komen direct na die van Economie – verschuiven de Familieberichten van pagina 4 door naar pagina 8 van het katern, om ruimte te maken. Als er twee volle pagina’s Familieberichten zijn, worden die in zo’n geval tussen de pagina’s Economie en Sport geplaatst. Bij een groter aanbod van Familieberichten, waar een derde pagina voor nodig is, wordt het pas echt ingewikkeld. Fontijn: ,,Zo’n derde pagina komt achterop het katern als dat mogelijk is en dat is weer afhankelijk van de vraag of deze pagina niet al aan een adverteerder is verkocht.’’ Lastig is het ook, wanneer er net iets meer dan twee pagina’s Familieberichten te vullen zijn; waar kan het ‘net iets meer’ dan terecht? Idealiter, zegt Fontijn, komt dat natuurlijk meteen na de twee pagina’s, maar ook dat is niet altijd mogelijk. Zaak is dan wel, de lezer goed door te verwijzen.
Voor de zaterdagkrant geldt in principe hetzelfde: de Familieberichten staan tussen Economie en Sport in het derde katern. In de zomerperiode, wanneer de krant op zaterdag minder pagina’s telt, staan ze achterin het tweede katern.
Ook in de digitale krant zijn de Familieberichten zo terug te vinden, in elk geval met een verwijzing naar paginanummers op de voorpagina.