Kittel oppermachtig naar vierde etappezege

Na een voorspelbare sprintersetappe liet de Duitser de andere sprinters ruim achter zich.

Foto Robbert Ghement/EPA

Met groots machtsvertoon heeft de Duitse wielrenner Marcel Kittel dinsdag zijn vierde etappe in deze Tour de France gewonnen. In Bergerac kwam de coureur van Quick Step met een fietslengte voorsprong als eerste over de finish. John Degenkolb (tweede) en Dylan Groenewegen (derde) waren kansloos in de massasprint van de rit over 178 kilometer van Périgueux naar Bergerac. Dankzij zijn overwinning heeft Kittel de groene trui nog steviger om de schouders.

Geletruidrager Chris Froome zag zijn leidende positie in het algemeen klassement niet in gevaar komen. Hij leidt de Tour nog altijd, met 18 seconden voorsprong op de Italiaan Fabio Aru en 51 seconden op de Fransman Romain Bardet. Op de 27ste plaats is Bauke Mollema de beste Nederlander. Hij ligt 22 minuten en 55 seconden achter op Froome.

Wie in de eerste Tourweek één van de vlakke etappes heeft gezien, kon het koersverloop dinsdag moeiteloos uittekenen. Opnieuw kozen in het begin een paar avonturiers de aanval - dit keer de Fransen Yoann Offredo (Wanty) en Elie Gesbert (Fortuneo). Opnieuw kregen de vluchters een paar minuten voorsprong. En opnieuw hengelden de sprintersploegen hen een paar kilometer voor de aankomst weer binnen, precies zoals het vorige week alle ontsnappingen verging.

Groot contrast

Het contract tussen de voorspelbare sprintersrit van dinsdag en de zware bergretappe van zondag kon haast niet groter zijn. Die rit liep uit op een slagveld vol valpartijen. Liefst twaalf coureurs, waaronder grote namen als Porte, Gesink en Majka, verschenen dinsdag niet meer aan de start. Sommigen wegens verwondingen, anderen doordat ze ruim buiten de tijdslimiet waren binnengekomen.

Bij die laatste groep hoorde ook de Franse sprinter Arnaud Démare, winnaar van de vierde etappe naar Vittel. In een Tour die het sinds een week moet stellen zonder sprintkanonnen Peter Sagan en Mark Cavendish, was hij de grootste concurrent van Marcel Kittel in de strijd om de groene trui. Na het wegvallen van Démare begon de Duitser dinsdag met een enorme voorsprong in het puntenklassement aan de tiende etappe. Onderweg vergrootte Kittel bij een tussensprint nog maar eens zijn marge op de nieuwe nummer twee, Michael Matthews.

Bij de aankomst beweest hij vervolgens pas echt zijn dominantie. Tweehonderd meter voor de streep lag Kittel al meters voor op de concurrentie. Terwijl de blonde sprintkoning van deze Toureditie met gebalde vuisten over de finish kwam, vocht Matthews zich naar een roemloze dertiende positie. Nummer drie in het puntenklassement André Greipel deed het met de twaalfde plek nauwelijks beter.

Het is voor Kittel al de derde keer dat hij vier etappes wint in één Tour. Woensdag krijgt hij een uitgelezen kans zijn record aan te scherpen. De elfde etappe, van Eymet naar Pau, is lang (203,5km) en vlak (één bergje van de vierde categorie) - ingrediënten die haast onvermijdelijk tot een nieuwe massasprint leiden. Met een voorsprong van meer dan 100 punten hóeft Kittel die niet eens te winnen. Alleen een valpartij of een ziekte kunnen nog voorkomen dat hij het groen voor het eerst meeneemt naar Parijs.

    • Vincent Sondermeijer