IOC wil Spelen ’24 en ’28 in één keer toewijzen

De twee kandidaten voor de Zomerspelen van 2024, Parijs en Los Angeles, zijn volgens het IOC zo goed dat ze de Spelen allebei een keer mogen organiseren.

Foto Jean-Christophe Bott/EPA

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is akkoord gegaan met het voorstel om de Olympische Spelen van 2024 en 2028 tegelijkertijd toe te wijzen. De leden van het IOC hebben daar dinsdag mee ingestemd, meldt persbureau Reuters.

De enige twee kandidaten voor de Zomerspelen van 2024, Parijs en Los Angeles, zijn volgens het IOC zo goed dat ze de Spelen allebei een keer mogen organiseren. Op de ledenvergadering in de Peruaanse stad Lima wil het IOC daarom niet alleen zoals gepland de gastheer voor de Spelen van 2024 aanwijzen, maar direct ook die voor de Spelen van 2028.

Voorzitter Thomas Bach van het IOC noemt de beslissing “een gouden kans”. Tegelijkertijd is het IOC niet van plan vaker twee Spelen tegelijkertijd toe te wijzen.

Lees ook: Ook al zegt het IOC van niet, de Spelen van 2024 en 2028 zijn eigenlijk al vergeven

Steden moeten akkoord gaan met de verdeling

Los Angeles en Parijs moeten het nog wel met elkaar eens worden over de verdeling. Het IOC geeft twee opties: of één van de steden stemt in om te wachten tot 2028, of beide steden gaan akkoord dat uit de ledenvergadering moet blijken wie 2024 mag organiseren. De verliezer zal in dat geval de Spelen van 2028 moeten organiseren.

Het is de vraag of de twee steden met een van deze opties akkoord zullen gaan, aangezien zowel Parijs als Los Angeles onlangs nog lieten weten alleen in 2024 de Spelen te willen organiseren. Mocht het de steden niet lukken tot een overeenkomst te komen, dan wordt op de vergadering in Lima alsnog alleen gestemd over de toewijzing van de Spelen van 2024. Vervolgens heeft de verliezende partij in dat geval ook niet meer vanzelfsprekend het recht op de Spelen van 2028.

Lees ook: ‘Paris 2024’: groen, en vooral niet al te Frans

Het IOC staat de afgelopen jaren enigszins onder druk omdat steden minder animo hebben om de Spelen te organiseren. Hamburg, Rome, Boedapest en Boston trokken zich eerder terug als kandidaat voor 2024. De vier steden schrokken bij nader inzien van de kosten en complexiteit van het organiseren van de Spelen.