Duizenden politietips uit buitenland genegeerd

Internationale meldingen blijven liggen door groot personeelstekort en rammelende ict-systemen.

Foto Koen van Weel/ANP

Het Landelijk Internationaal Rechtshulpcentrum (LIRC) kampt met een groot personeelstekort en rammelende ict-systemen, meldt het Algemeen Dagblad (AD) op basis van vertrouwelijke documenten. Daardoor zou de afdeling ruim 3.900 rechtshulpverzoeken en 5.800 signaleringen van vermiste personen achterlopen. Het AD schrijft dat medewerkers vrezen dat Nederland cruciale terreurtips misloopt.

Een volgens het AD goed ingevoerde politiebron zegt dat de dienst wel prioriteiten stelt, maar dat niet altijd uit het eerste bericht duidelijk wordt of de informatie belangrijk is. “Dat we niet weten welke informatie we laten liggen, frustreert mensen. Zeker met de zaak-El Bakraoui in het achterhoofd”, aldus de bron.

Ibrahim El Bakraoui is een van de aanslagplegers op vliegveld Zaventem. Hij vloog vorig jaar juli van Turkije naar Schiphol om vervolgens door te reizen naar België. Bij de uitzetting heeft Turkije Nederland en België gewaarschuwd dat hij mogelijk gevaarlijk was.

Lees ook: El Bakraoui was in Nederland, maar stond niet in systemen

“We missen geen terreurtips”

Desgevraagd erkent Henk Bril, het hoofd van de landelijke informatieorganisatie van de politie, het geschetste beeld. “Medewerkers hebben het gemeld, daar is het bericht op gebaseerd. Er is wel een probleem, maar ik wil een duidelijke nuance aanbrengen. Zware criminaliteit, zoals de terreurtips, missen we niet.” Het team krijgt dagelijks zo’n 950 signalen binnen en beoordeelt deze op urgentie.

“Onze medewerkers maken een onderscheid tussen urgente meldingen die per direct behandeld moeten worden en meldingen die kunnen wachten. Een heel groot deel van de meldingen kunnen we ter kennisgeving aannemen. We zitten er bovenop om niets te missen.”

Meer werk met evenveel personeel

De afdeling kreeg vijf jaar geleden ruim 166.000 rechtshulpverzoeken uit het buitenland. Door de toenemende terreurdreiging is het aantal gestegen tot 250.000 per jaar, schrijft het AD. Het LIRC zou in interne memo’s al zeven jaar om extra personeel vragen.

Het team is nu 150 man sterk en komt volgens het AD “ruim 100 mensen” tekort. “Jaren terug ontvingen we ongeveer 200.000 berichten per jaar, en dat aantal is nu toegenomen tot 350.000″, aldus Bril. Het aantal personeelsleden nam nauwelijks toe. Toch, legt Bril uit, is het team niet onderbezet. “Het team is op sterkte. We zouden er zeker meer mensen bij kunnen hebben zodat de achterstanden minder groot worden”.