Trump en Rusland

Trump Jr. sprak Russische advocaat na belofte belastend materiaal over Clinton

Donald Trump Jr., de oudste zoon van de Amerikaanse president Trump, heeft tijdens de verkiezingscampagne in 2016 een Russische advocaat ontmoet die hem belastend materiaal beloofde over Hillary Clinton.

Dat heeft Trump Jr. zondagavond toegegeven nadat The New York Times over de ontmoeting had bericht. De krant baseerde zich onder meer op drie adviseurs van het Witte Huis die over het onderhoud zijn ingelicht.

De toenmalige campagneleider van Trump, Paul Manafort, en Trumps schoonzoon Jared Kushner waren ook aanwezig bij de ontmoeting met de advocaat, Natalia Veselnitskaja, in de Trump Tower in New York. Volgens Trump Jr. heeft de campagne geen schadelijke informatie over Clinton ontvangen. In plaats daarvan zou Veselnitskaja onder andere hebben gesproken over de Amerikaanse Magnitski-wet uit 2015, die sancties tegen Russische functionarissen instelde.

Het is de eerste keer dat een vooraanstaand lid van de entourage van Trump toegeeft in de aanloop naar de presidentsverkiezingen met een Russische functionaris te hebben gesproken over mogelijk belastende informatie over Clinton. Daaruit blijkt dat de campagne op zijn minst open stond voor Russische hulp bij de verkiezingen.

Een speciale aanklager leidt een onderzoek bij de FBI naar Russische inmenging en banden tussen Rusland en de Trump-campagne. Ook in het Congres lopen onderzoeken. Trump ontkent een complot.

Een van Trumps advocaten deed onmiddellijk na het nieuws over de ontmoeting een bericht uitgaan dat de president zelf niet bij de ontmoeting met Veselnitskaja aanwezig was, en dat hij ook niet op de hoogte was van de ontmoeting tussen de advocaat en zijn zoon. In Russische media komt de naam van Veselnitskaja voor in verschillende zaken rond illegale bedrijfsovernames. Ook staat zij bekend als fervent tegenstander van de Magnitski-wet.

    • Frank Kuin
    • Niels Posthumus