Schadevergoeding voor kinderen die niet op klassenfoto konden

De twee kinderen van een Haagse school konden door het Offerfeest niet bij de schoolfoto aanwezig zijn.

Vrouwe Justitia.
Vrouwe Justitia. Foto ANP

De twee kinderen die op de Haagse Maria Montessorischool de schoolfoto misten omdat deze plaatsvond tijdens het islamitische Offerfeest, krijgen een schadevergoeding van 500 euro. De rechtbank van Den Haag heeft dat maandagochtend bepaald.

De moeder eiste in eerste instantie een schadevergoeding van 10.000 euro en excuses van de basisschool omdat haar twee dochters in 2015 niet bij de klassenfoto aanwezig konden zijn. Het fotomoment vond plaats tijdens het moment dat de kinderen met hun ouders naar de moskee waren voor het traditionele ochtendgebed.

Onderscheid

De school, zo oordeelde de rechtbank, maakte door het plannen van de foto tijdens het islamitische feest een onderscheid tussen leerlingen, wat niet mag volgens de Algemene wet gelijke behandeling. De rechter wees een vergoeding van 500 euro toe.

De Maria Montessorischool wierp tijdens de zaak tegen dat de schoolfotograaf op een ander tijdstip niet beschikbaar was. Ook zei de school dat ze de minderjarigen verschillende alternatieven hebben aangeboden.

Zo zou van de overige leerlingen die er tijdens het fotomoment niet waren later alsnog individuele klassenfoto’s gemaakt zijn door de schoolfotograaf. Volgens de school zou de adjunct-directeur een paar weken na het initiële fotomoment ook nog nieuwe groepsfoto’s hebben gemaakt waarop de de twee kinderen wel stonden. Deze foto’s zouden aan de ouders zijn aangeboden en de oude klassenfoto’s in de lokalen hebben vervangen.

Toereikend alternatief

De rechtbank oordeelde dat de school inderdaad een goed alternatief had geboden wat betreft de individuele pasfoto’s van de kinderen, maar niet voor de klassenfoto’s waar alle scholieren samen op stonden. De school kon tegenover de rechtbank niet bewijzen dat de nieuwe foto’s aan de minderjarigen waren aangeboden, of dat de oude foto’s in de klassen ermee vervangen werden.

“De kantonrechter heeft om die reden niet kunnen vaststellen welke alternatieven voor de klassenfoto daadwerkelijk geboden zijn door de school”, staat in de verklaring van de uitspraak. “Om die reden oordeelt de kantonrechter dat de school indirect onderscheid heeft gemaakt.”

Via haar advocaat reageert de moeder - die anoniem wil blijven - dat ze blij is met de uitspraak, maar dat ze “jammer vindt dat het zover heeft moeten komen”. De advocaat zegt dat de schadevergoeding in zijn geheel aan een goed doel geschonken wordt.

Volgens het Algemeen Dagblad zitten de twee kinderen inmiddels op een andere basisschool.

    • Guus Ritzen