Oprichter e-bookdienst neemt mogelijk aandeel in moederbedrijf Atlas Contact

Boudewijn Jansen, de oprichter van e-bookdienst Bookchoice, is een van de beoogde nieuwe aandeelhouders van uitgeefconcern VBK. Dit is onderdeel van een strategiewijziging die aan de basis lag van het conflict met Mizzi van der Pluijm, wier vertrek als baas van uitgeverij Atlas Contact, onderdeel van VBK, veel commotie veroorzaakte. Toen bekend werd dat Van der Pluijm na dertig jaar Atlas Contact verruilt voor de kleine uitgeverij Das Mag, leidde dat tot een staking van vijftig schrijvers, onder wie Adriaan van Dis en Geert Mak. Zij eisten opheldering van VBK-directeur Wiet de Bruijn.

De afgelopen vijf jaar was ING voor 49 procent aandeelhouder van het uitgeefconcern, maar de bank heeft te kennen gegeven „in andere sectoren te willen investeren”, vertelt De Bruijn nu aan NRC. Naast Jansen komen er twee andere „substantiële” investeerders. De Bruijn zegt nog niet te kunnen zeggen wie.

Jansen is een jonge ondernemer die miljonair is geworden met een bedrijf in cadeaubonnen. Bookchoice, zijn abonnementsdienst voor e-books waarmee nieuwe lezersgroepen moeten worden aangeboord, wordt nu eigendom van VBK.

De Bruijn: „We willen investeren in schrijvers, boeken en lezers.” Bookchoice is een van de manieren waarop VBK meer inzicht kan krijgen in het gedrag van lezers. „We gaan algoritmes gebruiken om de lezer beter te bereiken.” De Bruijn zegt dat de uitgeverijen zelf blijven beslissen welke boeken ze uitgeven. „Algoritmes zijn niet de redding van het boekenvak.”

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Toef Jaeger