documentaire

De strijd om het Srebrenica museum NPO 2, 20.25-21.45u.

Kay Mastenbroek volgt drie jaar lang de pogingen om tot een permanente expositie over de val van Srebrenica te komen. In 2014 krijgt vredesorganisatie PAX van de Nederlandse regering de opdracht om een expositie in te richten over de rol van Dutchbat en de VN tijdens de Joegoslavische burgeroorlog en de val van Srebrenica in het bijzonder. De expositie wordt onderdeel van een herdenkingscentrum, waar de slachtoffers van de genocide worden begraven. PAX huurt experts van Kamp Westerbork in om de tentoonstelling te maken. Omdat de Bosniërs de officiële opdrachtgevers zijn, moet alles wat de Nederlanders doen worden geaccordeerd door verschillende groepen nabestaanden in Bosnië- Herzegovina.

Vooral de ‘weduwen van Srebrenica’ staan vijandig tegenover de Dutchbat-veteranen. Daarmee wordt het maken van een historische verantwoorde expositie een lastige opgave. Tijdens de vele vergaderingen in Sarajevo lijkt het er op dat de betrokkenen elkaar vooral in de weg willen zitten.

Het museum ging in februari 2017 eindelijk open in de plaats Potocari

    • ---