Decembermoorden

President Bouterse wil af van zijn procureur-generaal

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft dit weekeinde in een toespraak gezegd geen vertrouwen meer te hebben in procureur-generaal Roy Baidjnath Panday omdat die zijn bevel om het strafproces tegen hem onmiddellijk stop te zetten, niet heeft uitgevoerd. Bouterse vindt dat Panday (vrijwillig) moet vertrekken.

Eerder eiste het Openbaar Ministerie twintig jaar cel tegen Bouterse wegens zijn betrokkenheid als toenmalig legerleider bij de Decembermoorden in 1982. Bouterse zei in een reageerde op die eis dat hij snel met een antwoord zou komen. Volgens de Surinaamse nieuwssite Starnieuws heeft de president vrijdag tegen de regering gezegd dat hij van de procureur af wil.

Bouterse zelf kan echter de procureur-generaal niet ontslaan. In het Surinaamse rechtssysteem is de procureur in principe voor het leven benoemd. Alleen als er zwaarwegende redenen zijn om hem weg te sturen, zou dat kunnen. Maar dat kan alleen op verzoek van het Hof van Justitie.

Tijdens een bijeenkomst dit weekeinde waar de NDP, de partij van Bouterse haar 30ste verjaardag vierde, waarschuwde de president het OM om „voorzichtig” te zijn. „De regering moet naar huis vinden ze. Ze doen er alles aan. [maar] alleen het volk kan de regering weghalen bij de volgende verkiezingen in 2020. (NRC)

    • Anouk Eigenraam