Brieven

Column Tom-Jan Meeus

Een kleine eeuw PvdA-bestuurstraditie

Foto Remko de Waal/ANP

Tom-Jan Meeus doet het voorkomen alsof de PvdA de macht bezit om partijlid Martijn van Dam (Zeg publieke omroep: waarom een PvdA'er?, 6/7) op een Hilversumse bestuursplaats bij de NPO te positioneren. Die macht is hooguit beperkt, denk ik, en bestaat waarschijnlijk helemaal niet meer na de verkiezingsnederlaag. Het komt kennelijk niet bij Meeus op dat Van Dam de kwaliteiten zou kunnen hebben om bij de NPO te werken. Ik weet zelf ook niet of Van Dam zulke kwaliteiten heeft, maar wat ik wel weet: de Hilversumse omroepwereld is een zeer specifieke bedrijfstak die zeer specifieke eisen stelt. Voldoe je daar onverhoopt niet aan, dan maak je het in dat milieu niet lang.

Meeus gaat grandioos voorbij aan een kleine eeuw PvdA-bestuurstraditie, die vele prominente Nederlandse politici en bestuurders heeft opgeleverd.

Ten slotte: ronduit onbeschoft is Meeus’ beschuldiging dat Van Dam „het algemeen belang dient zolang het hem uitkomt”. Het is al vanaf 16 maart duidelijk dat de PvdA niet in een nieuwe regering komt, dus kun je het zijn politici moeilijk kwalijk nemen dat zij naar een nieuwe baan uitkijken. Van Dam heeft gelijk dat hij zijn toekomst niet afhankelijk maakt van een ‘rechts kabinet met de Bijbel’ – waarvan het nog maar de vraag is of dat er per 1 september zal zijn.

    • Wout Visser