Belastingontwijking ‘Getuige loog mogelijk voor commissie Panama Papers’

Een getuige die voor de parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies werd gehoord, heeft mogelijk meineed gepleegd. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad.

De parlementaire commissie, die woensdag haar bevindingen presenteerde, was opgezet nadat de administratie van het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca gelekt werd. Uit die administratie bleek dat het kantoor wereldwijd bedrijven helpt om belasting te ontduiken door geld weg te sluizen naar belastingparadijzen. De commissie wilde onderzoeken welke rol Nederlandse trustkantoren, banken en notarissen hierbij speelden.

Tijdens het verhoor ontkende Guus Poelen, directeur van het Amsterdamse trust- en advieskantoor Infintax, dat het kantoor een vaste samenwerkingspartner is van Mossack Fonseca. Maar in de Panama Papers is een ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen de twee bedrijven te vinden waarin staat dat Infintax de officiële partner in Nederland is voor Mossack Fonseca sinds 28 augustus 2014. Ook de voormalige zakenpartner van Poelen bij Infintax, Michael van Beest, zegt tegenover beide kranten dat Poelens ontkenning onzin is.

De Panama Papers lijken dat te bevestigen: Poelens naam komt zeker 600 keer voor in correspondentie met klanten van Infinitax in de administratie van Mossack Fonseca. Een medewerker van Mossack Fonseca had zelfs een mailadres dat eindigt op infintax.com. (NRC)

    • Anouk Eigenraam