Zeker achttien doden bij hevige regenval in Japan

Ook zijn er veertien gewonden en honderden ontheemden. Meer dan twintig mensen worden nog vermist.

Een burger loopt langs een getroffen gebied in Asakura, waar sinds woensdag meer dan 600 millimeter regen viel.
Een burger loopt langs een getroffen gebied in Asakura, waar sinds woensdag meer dan 600 millimeter regen viel. Foto Issei Kato/Reuters

Bij overstromingen en aardverschuivingen ten gevolge van hevige regenval zijn in Japan zeker achttien mensen overleden. Dat meldt de Japanse publieke omroep NHK zondag. Daarnaast zijn honderden mensen ontheemd.

Veertien mensen raakten gewond en meer dan twintig mensen worden nog vermist. Reddingsdiensten zoeken naar overlevenden. Er zijn 1.900 extra politiemensen en militairen ingezet om te helpen bij reddings- en opruimwerkzaamheden. Zij worden bijgestaan door lokale vrijwilligers.

Zuiden

Meerdere huizen en wegen staan blank, waardoor het verkeer op meerdere plekken in het land plat ligt. De prefecturen Fukuoka en Oita, gelegen op het zuidelijke eiland Kyushu, zijn het zwaarst getroffen. In de stad Asakura viel sinds woensdag meer dan 600 millimeter regen, Hita kreeg 450 millimeter te verduren.

Voor de komende dagen wordt nog meer regen voorspeld. Japan wordt net als veel andere Aziatische landen jaarlijks getroffen door een regenseizoen, dat afhankelijk van het gebied in juni en juli plaatsvindt.