De Thuiskok: Schoolboek voor bakken

De vaste volgers van deze rubriek is het ongetwijfeld opgevallen dat ik weinig kookboeken over bakken bespreek. Dat heeft een reden: waar sommige mensen opbloeien bij het maken van een taart of cake, krijg ik het bij wijze van spreken al benauwd als ik de suiker moet afwegen op een weegschaaltje. En waar ik op gevoel een mooi stuk vlees op goede garing kan grillen, komen mijn baksels altijd ingestort de oven uit.

Maar ik ben ook niet vies van een uitdaging, en onder u zullen er vast behepte bakkers zijn. Dus werd het een kwestie van het juiste boek vinden, dat zowel experts als voor novices aanspreekt. Dat bleek best lastig, want bakken is momenteel geen trend. Gelukkig zijn zogeheten ‘bijbels’ wel populair, en nu is er eentje voor bakken: Bakken van Peter Balcaen. Deze Vlaming is niet alleen brood- en banketbakker maar ook auteur van inmiddels liefst tien bakboeken. Balcaen heeft een lange lijst van opleidingen en diploma’s in het bakken en het lijkt alsof al die tijd in de schoolbanken enige invloed op zijn eigen stijl van schrijven heeft gehad. Dit basisbakboek begint als een lesboek, heel geleidelijk. Eerst de receptenindex; op naam, op ingrediënt en met of zonder lactose, gluten of suiker. Er is zelfs onderscheid voor recepten met een Kenwood keukenmachine. Wie geen kenner is, kan zich dan bij veel recepten nog niks voorstellen. Eén stapje verder komen de ingrediënten: liefst 27 soorten meel en bloem, 23 soorten zoetstoffen en negen typen rijsmiddelen. Erna volgen nog wat basisrecepten voor beslag en sauzen zodat je pas bij pagina 59 begint met het echte werk: de recepten.

Er volgt daarna niets anders dan recepten; 350 in totaal. Geen verhaaltjes of toelichtingen, geen inleidingen van hoofdstukken of inspirerende spreuken. Dit boek wil dat je zoveel mogelijk recepten bakt en nergens anders door afgeleid wordt. Het zijn zoveel recepten dat het soms niet meer om bakken lijkt te gaan: een semifreddo heeft daar niks mee te maken. En Balcaen maakt het zich ook vaak makkelijk door bijvoorbeeld kant-en-klaar bladerdeeg te gebruiken.

Vaak gaat het bij mij mis omdat ik ergens in een recept de volgende stap mis of niet begrijp. Daar hoef je niet bang voor te zijn. De recepten variëren in moeilijkheidsgraad van één tot vijf sterren en zijn gedetailleerd opgeschreven. Zo blijft er zelfs voor bakbeginnelingen als ik weinig te verpesten over.