Robert Gesink na val uit Tour de France

Gesink is afgevoerd naar het ziekenhuis. Na onderzoek blijkt dat hij een stabiele breuk in de wervelkolom heeft.

Robert Gesink tijdens zijn warming up zaterdag.
Robert Gesink tijdens zijn warming up zaterdag. Foto Bas Czerwinski/ANP

De Tour de France zit er op voor Robert Gesink. De 31-jarige LottoNL-Jumbo-renner kwam zondag tijdens de negende etappe lelijk ten val en moest per ambulance worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij zal niet terugkeren in de Tour.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling 🇫🇷 #TDF2017
Abandon @RGUpdate after a crash

De Italiaanse UAE Emirates-renner Manuele Mori was tijdens de koninginnenrit bij dezelfde val betrokken. Hij is er waarschijnlijk erger aan toe dan Gesink, die nog wel kon opstaan na de val.

Twitter avatar TeamUAEAbuDhabi @UAE-TeamEmirates #TDF2017
Abandon @ManuMori80 after a crash, we will update as we have more information.

De Nederlander heeft vooral last van zijn onderrug, zo meldt zijn ploeg op Twitter. Artsen onderzoeken de renner momenteel.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling 🇫🇷#TDF2017
@RGUpdate landed on his lower back and is currently in a hospital for a medical check

Update 16.26 uur: Na onderzoek in het ziekenhuis blijkt dat Robert Gesink een stabiele breuk in de wervelkolom heeft overgehouden aan de val. Dat meldt de NOS. Gesink ligt in het ziekenhuis en kan pas naar huis als een passend korset is gemaakt. De verwachting is dat dat maandag klaar is.

Tweede

Gesink werd een dag eerder nog tweede op de rit van Dole naar Station des Rousses, zijn beste resultaat sinds het begin van de 104e Tour. Hij moest toen de zege naar de Fransman Lilian Calmejane laten gaan.

Gesink stond voor zijn val 46e in de ranglijst en was daarmee de best rijdende Nederlander. De renner had aangegeven dit jaar niet voor het klassement te willen rijden, maar enkele etappeoverwinningen op zijn naam te willen schrijven.

Lees ook ons interview met Gesink: ‘Ik ga in de Tour op ontdekkingsreis’

Het was de zevende tour voor Gesink, die eerder in 2009 en 2012 de Tour vroegtijdig moest verlaten. Zijn beste resultaat boekte de Achterhoeker in 2010. Toen werd hij vierde, nadat Contador en Mentsjov wegens dopinggebruik naderhand gediskwalificeerd werden.