Opnieuw onrustige nacht rond G20-top in Hamburg

Er werd met vuurwerk, flessen en stenen gegooid naar de politie, die hierop waterkanonnen inzette.

Politie in de nacht van zaterdag op zondag in het Schanzenviertel in Hamburg bij een brandende barricade
Politie in de nacht van zaterdag op zondag in het Schanzenviertel in Hamburg bij een brandende barricade Foto Daniel Bockwoldt/dpa/AP)

Opnieuw is het zaterdagavond en in de daaropvolgende nacht tot ongeregeldheden gekomen in Hamburg, waar de tweede en laatste dag van de G20-top werd georganiseerd. Andersglobalistische en antikapitalistische demonstranten hielden sit-ins en gooiden vuurwerk, flessen en stenen naar de politie, die hierop waterkanonnen inzette. Dat melden Duitse media zondag.

De politie meldde dat zich circa zeshonderd demonstranten verzamelden op de Neue Pferdemarkt en omliggende gebieden. Aanvankelijk leek er niets in de hand, tot een groep betogers zich tegen de politie keerde. Hierbij raakten meerdere agenten gewond. Een onbekend aantal relschoppers is aangehouden.

Twitter avatar PolizeiHamburg Polizei Hamburg Nach Bewurf mit Gegenständen rücken unsere Einsatzkräfte vor und setzen dabei u.a. Wasserwerfer ein.
#G20HAM17 https://t.co/w5atuDh7JF

Auto’s in lichterlaaie

Behalve fysiek geweld was er ook sprake van zaakschade. Er werden meerdere auto’s en barricades in brand gestoken. Volgens Duitse verslaggevers hadden de rellen van afgelopen nacht een veel minder georganiseerd karakter dan die van de nacht ervoor.

Op zaterdag werd overdag ook in Hamburg geprotesteerd, maar dat verliep wel vreedzaam. Toen werd vooral veel gezongen, gedanst en in optochten gelopen. Hierbij waren circa 50.000 mensen aanwezig.

Lees ook: Deze linkse wijk was vannacht het toneel van plunderingen, brandstichting en geweld

Nachten ervoor ook onrustig

Het was de twee nachten ervoor eerder onrustig in de Duitse stad. Demonstranten plunderden winkels, staken auto’s in brand en vielen de politie aan. Daarbij raakten zeker 76 agenten gewond. Tientallen betogers werden aangehouden.

De relschoppers waren vooral van het Zwarte Blok, in het zwart geklede en vaak met sjaals en bivakmutsen getooide links-extremisten. De 20.000 man sterke politie bleek soms niet opgewassen tegen het geweld en kon niet overal de orde herstellen. NRC-correspondent Juurd Eijsvogel schreef eerder:

“In de loop van vrijdag was al duidelijk geworden dat de politie, 20.000 man sterk, er niet op berekend was dat de situatie zó dramatisch uit de hand zou lopen. De Hamburgse autoriteiten deden een dringend beroep op andere Duitse deelstaten om versterking te sturen. Voortdurend rijden grote kolonnes politiebusjes met hoge snelheid door de stad, van de ene brandhaard naar de andere. Vrijwel permanent zijn er sinds donderdag politiehelikopters in de lucht in een poging overzicht te krijgen over de situatie. Maar in delen van de stad leek een toestand van wetteloosheid te heersen, waarbij de politie soms volledig afwezig was.”

Lees ook: Hamburg ziet zwart van rook