Formule 1

Bottas wint in Oostenrijk, Verstappen na één ronde klaar

Valtteri Bottas heeft in Oostenrijk de negende Grand Prix van het seizoen gewonnen. In Spielberg bleef Max verstappen opnieuw niet van pech gevrijwaard. Met zo’n tienduizend in oranje uitgedoste fans op de tribune viel hij al na één ronde uit.

Een kapotte koppeling beroofde Verstappen van een goede start, waarna de Nederlander in de eerste bocht slachtoffer werd van het gedrang in het middenveld. Hij werd ingehaald door Fernando Alonso die zijn McLaren echter aangetikt zag worden door een onstuimige Daniil Kvyat (Toro Rosso). Voor Verstappen was er daarna geen ontkomen aan: zijn Red Bull werd door de gekatapulteerde Alonso geraakt en hij stond zomaar achterstevoren in de eerste bocht van een race die 71 ronden had moeten duren.

De vraag is maar of Max verstappen met die haperende koppeling überhaupt de race had kunnen uitrijden. Vast staat dat dit de vijfde uitvalbeurt in negen Grands Prix was en liefst de vierde in de laatste vijf races. Waar de jonge Nederlander snakte naar een goed resultaat in de thuisrace van zijn renstal en met massa’s fans op de tribunes, moet hij zijn pechgolf nu zien te keren bij de GP op Silverstone volgend weekend.

Na het tumult in de eerste ronde, waarvoor Kvyat uiteindelijk bestraft werd, ontspon zich een tamelijk gezapige race. Pas in de laatste ronden kon Sebastian Vettel (Ferrari) de vanaf pole position leidende Valtteri Bottas bedreigen. Dat het gat uiteindelijk 0,7 seconde was, gaf wel aan dat de race voor de Mercedes-coureur - die worstelde met bandenslijtage - geen ronde langer had moeten duren.

Vettel’s naaste belager in de strijd om het WK, Lewis Hamilton (Mercedes), startte als achtste na versnellingsbakproblemen eerder in het weekend. Hij klom uiteindelijk op naar de vierde plaats, maar zag voor de tweede opeenvolgende race zijn achterstand op de Duitse viervoudig wereldkampioen oplopen. Het gat is nu 20 punten; over een week strijkt het F1-circus neer in Engeland voor de thuisrace van Hamilton.

Lees hieronder ons slowblog met tweets en video’s over de GP van Oostenrijk terug.

Stand in het WK na 9 van de 20 races

1. Sebastian Vettel 171 punten (+18)
2. Lewis Hamilton 151 (+12)
3. Valtteri Bottas 136 (+25)
4. Daniel Ricciardo 107 (+15)
5. Kimi Raikkonen 84 (+10)
6. Sergio Perez 50 (+6)
7. MAX VERSTAPPEN 45 (+0)
8. Esteban Ocon 39 (+4)

Uitslag Grand Prix van Oostenrijk

1. Valtteri Bottas (Mercedes) 71 ronden
2. Sebastian Vettel (Ferrari) +0,7 sec
3. Daniel Ricciardo (Red Bull) +6,0
4. Lewis Hamilton (Mercedes) +7,4
5. Kimi Raikkonen (Ferrari) + 20,4
6. Romain Grosjean (Haas) +1:13,2
7. Sergio Perez (Force India) +1 ronde
8. Esteban Ocon (Force India) +1 ronde
9. Felipe Massa (Williams) +1 ronde
10. Lance Stroll (Williams) +1 ronde

Vettel loopt verder uit in strijd om werldtitel

Voor de tweede race op rij vergroot Sebastian Vettel (Ferrari) zijn voorsprong in de WK-stand op rivaal Lewis Hamilton (Mercedes). Door zijn zege mengt zelfs Valtteri Bottas (Mercedes) zich weer een beetje in de strijd. Verstappen zakt opnieuw verder weg in de ranglijst, die zometeen volgt. Eerst de race-uitslag.

Dat was nog heel close

Bottas hield uiteindelijk 0,7 sec over op Vettel. Ricciardo maakt het podium compleet omdat Hamilton uiteindelijk 1,4 sec tekort komt. De Mercedes-coureur had zijn wagen er in de voorlaatste ronde naast staan, maar de binnenbocht was voor Ricciardo, die puik verdedigde. En dat dus in de auto die Verstappen ook onder zijn kont heeft, als 'ie niet stuk gaat.

Bottas wint de GP van Oostenrijk

FINISH!!! Valtteri Bottas wint, met Vettel vlak achter hem. Ricciardo 3e met net zo kort daarachter Hamilton.

Vettel op vleugel Bottas

68/71 Heel snelle ronde van Vettel die nu binnen een seconde van Bottas zit. Maar de Duitser moet dan een achterligger inhalen en dat geeft Bottas weer wat lucht. Hamilton binnen een seconde van Ricciardo nu.

Nog 5 ronden

Bottas heeft Vettel nu op minder dan 2 sec achter zich, terwijl Ricciardo nu Hamilton achter zich aan heeft op minder dan 1,5 seconde. Wordt dit dan toch nog spannend? Hamilton blijft snelste ronden van het veld noteren.

Laatste 10 ronden

1. Bottas
2. Vettel +2,7 sec
3. Ricciardo +8,8
4. Hamilton +10,6
5. Raikkonen +23,2

En weer een nieuw record

60/71 Hoewel hij klaagde over zijn banden, toch weer een snelste ronde voor Hamilton. Ricciardo kan zijn tijden pareren.

Twitter avatar MercedesAMGF1 Mercedes-AMG F1 LAP 58: New fastest lap... 🔥 #LH44 smashes the lap record again in his pursuit of RIC! Game on 💪 #AustrianGP #F1

Laatste 15 ronden

57/71 Nog even te gaan en de slotfase gaat in. gebeurt er nog wat vandaag in Spielberg? De race lijdt aan een behoorlijk tekort aan hoogtepunten. Hamilton en Ricciardo lijken alles nu uit hun banden te peuren; moeten zij nog een keer binnenkomen voor nieuw rubber?

Tactiek Hamilton pakt niet goed uit

52/71 Het heeft er alle schijn van dat Vettel zijn voorsprong in het WK flink gaat vergroten. De tactiek die Mercedes in gedachten had voor Hamilton pakt niet goed uit; Ricciardo blijft te ver weg voor de drievoudig wereldkampioen terwijl Raikkonen achter hem dichterbij komt.

Ondertussen heeft Vettel stevig de 2e plek in handen, 4 tellen achter Bottas en 7 sec voor Ricciardo.Het enige wat de zaak nog door elkaar zou kunnen husselen..:

Twitter avatar FrankWoestF1 Frank Woestenburg Ferrari verwacht regen tegen einde van de race...

De rangorde na de pitstops

Na 47 van de 71 ronden:

1. Bottas
2. Vettel +4,8 sec
3. Ricciardo +8,9
4. Hamilton +12,7
5. Raikkonen +21,7
...
12. Vandoorne +1 ronde

Pitstop Raikkonen

44/71 Daar is dan de pitstop van Kimi, die zojuist werd ingehaald door Bottas. Ferrari gebruikt Raikkonen dus weer als tactisch gereedschap; het enige doel van hem zo lang laten rijden was blijkbaar om Bottas proberen in de weg te rijden. Die missie mislukte. De Italianen werken weer eens niet aan het verbeteren van het eigen imago.

Bottas binnen

42/71 Daar is de Fin in de Mercedes-pitbox. Zijn pitstop verloopt niet heel soepel, waradoor hij achter Raikkonen terugkomt op de baan. Dat zal geen probleem zijn, want die moet nog naar binnen voor nieuwe banden. Vettel nu wel 3 sec achter Bottas, waar dat zeker 8 sec was vóór de pitstops. Bottas' banden wel zeven ronden frisser dan die van Vettel.

Ronderecord Hamilton

Terwijl Bottas nog steeds niet binnen is geweest voor nieuw rubber, gaat zijn teammaat prima. Maar ook Vettel rijdt hard op zijn nieuwe banden en dat verkleint de voorsprong van Bottas op de Ferrari-coureur.

Red Bull pareert Hamilton

34/71 Hamilton rijdt veruit de snelste rondetijden op zijn nieuwe ultrasofts. Red Bull ziet het gevaar en haalt Ricciardo snel binnen voordat hij op zijn oude banden te veel tijd verliest en Hamilton voorbij ziet komen. Ook Vettel nu binnen.

Hamilton in de pit

32/71 Hamilton, die zich wat liet terugvallen achter Raikkonen vanwege oververhitte remmen, is de eerste van de voorste wagens die de pit bezoekt. Hij laat de ultrasoft banden monteren; de zachtste compound. Gaat hij daarmee de resterende 40 ronden rijden? De Brit blijft 5e.

VIDEO: reactie van Max

Geen valse start

26/71 Ferrari en Red Bull kunnen hun gejammer over de start van Bottas staken. De wedstrijdleiding heeft besloten dat hij geen valse start maakte. De Fin 'viel' gewoon prachtig 'in het schot', zoals dat bij schaatsen heet.

Bottas onbedreigd aan de leiding

23/71 terwijl Hamilton zijn aanval op Raikkonen lijkt te hebben uitgesteld, trekt Bottas vooraan het gat met Vettel wat groter. zijn voorsprong op de Duitser is nu 7,4 sec. Ricciardo rijdt 4 tellen achter Vettel. Achter Ricciardo is het dan Raikkonen die Hamilton van zich probeert af te houden.

Verstappen: koppeling ging stuk bij de start

Tegenover Ziggo Sport verklaart Max dat de koppeling van zijn Red Bull het begaf bij de start, wat zijn moeizame vertrek zou verklaren. Vraag is dus of hij überhaupt de race had kunnen uitrijden. Wéér mechanische problemen dus sowieso voor de Nederlander.

Hamilton nadert Raikkonen

19/71 Hoewel Hamilton zich beklaagt over de slijtage van zijn banden, is hij er wel in geslaagd het gat met Raikkonen te verkleinen. Van 3,5 tel enkele ronden geleden naar onder de seconde nu.

VIDEO: de (valse?) start van Bottas

Hij reageerde letterlijk in een split second op het doven van de startlichten:

VIDEO: de start

Vijfde uitvalbeurt Verstappen

Het is voor Verstappen de vijfde keer in de reeds negen verreden races dit jaar dat hij de finish niet haalt. Zijn resultaten uit de laatste vijf races? Vier keer uitgevallen en één 5e plaats. Dit is (nog) niet het jaar van Max.

VIDEO: Alonso raakt Verstappen

Straf voor Kvyat na incident met Max

Het zal de tienduizend oranjefans een worst zijn, maar Daniil Kvyat (Toro Rosso) heeft een drive-thru-penalty gekregen voor het veroorzaken van de aanrijding met Alonso, die Verstappen daarna niet kon ontwijken.

De rangorde

1. Bottas
2. Vettel +3,5 sec
3. Ricciardo +5,7
4. Raikkonen +10,1
5. Hamilton +14,8
...
13. Vandoorne +27,4

Valse start Bottas?

6/71 Valtteri Bottas leidt de race, maar maakte hij een valse start? Vettel beklaagt zich daarover via de boordradio. Het voorval wordt nu onderzocht door de wedstrijdleiding.

Kansloos voor Verstappen

5/71 Max, die toch al slecht van z'n plek kwam, had geen schijn van kans; hij wordt van achteren aangereden door Fernando Alonso's McLaren. De Spanjaard wordt op zijn beurt ook aangetikt.

Exit Verstappen

2/71 Hij was zo toe aan een probleemloze race met een positief resultaat, maar al na één ronde zit de GP van Oostenrijk er op voor Verstappen. Het team maant hem de auto te stoppen.

LIVE: slechte start Verstappen in Grand Prix van Oostenrijk

1/71 Al bij de eerste bocht is het weer mis voor Max Verstappen. Hij spint in zijn red Bull en komt achterstevoren te staan. Hij rijdt langzaam naar de pits; kan hij door?

Opwarmronde onderweg

De wagens rollen, de opwarmronde is onderweg. Nog even de huidige stand in het WK na 8 van de 20 races:

1. Sebastian Vettel 153 punten
2. Lewis Hamilton 139
3. Valtteri Bottas 111
4. Daniel Ricciardo 92
5. Kimi Raikkonen 74
6. MAX VERSTAPPEN 45
7. Sergio Perez 44

Voetbalstadiontaferelen

Sommige tribunes rondom de Red Bull Ring doen vermoeden dat we naar een WK-duel van het Nederlands elftal gaan kijken. Fraai.

Info vanuit Spielberg

Twitter avatar F1 Formula 1 The weather now 🌥 Chance of rain later 🌧 #AustrianGP 🇦🇹 #F1 https://t.co/E6UH6s3be2

Enerverend eerste rondje

De openingsronde op het circuit in Oostenrijk is vaak goed voor entertainment. De aanloop naar de tweede bocht is lang, waar veel auto's zullen proberen snel wat posities te winnen door uit de slipstream van voorgangers te duiken en een uitremactie te maken bij het aanvliegen van die tweede bocht.

'Gewoon vol gas'

Verstappen sprak eerder vandaag zijn fans toe.

Gaat het regenen?

Het weer in de Oostenrijkse bergen is wat onvoorspelbaar. De radar vertoont aankomende buien en een onweersbui, de zon is al verdwenen. Wat vallend water zal de race onvoorspelbaar maken en mogelijk de kans vergroten voor een mooi resultaat van Max.

De startopstelling

Lewis Hamilton kwalificeerde zich gisteren als 3e maar is vijf plaatsen teruggezet bij wijze van straf voor het verwisselen van zijn versnellingsbak. Dit geeft WK-leider Sebastian Vettel - startend als 2e - al vast een lekkere voorsprong.

1. Valtteri Bottas - Mercedes AMG
2. Sebastian Vettel - Ferrari

3. Kimi Raikkonen - Ferrari
4. Daniel Ricciardo - Red Bull

5. MAX VERSTAPPEN - Red Bull
6. Romain Grosjean - Haas

7. Sergio Perez - Force India F1
8. Lewis Hamilton - Mercedes AMG

9. Esteban Ocon - Force India F1
10. Carlos Sainz Jr. - Scuderia Toro Rosso

13. Stoffel Vandoorne - McLaren

Pirelli zegt...

Waarschijnlijk gaan de coureurs vanmiddag voor slechts één bandenstop, en er is geen enkele van de drie verschillende bandentypen die veel beter of slechter is dan de andere.

VIDEO: Verstappen vanaf de grid

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Max Verstappen is strijdbaar: 'Buitenom, binnendoor, het maakt niet uit!' #AustrianGP #Verstappen #F1 https://t.co/HAz4s23XLq

Veel oranje

Op de tribunes zit veel oranje. mening Verstappen-fan heeft de weg naar Oostenrijk gevonden waardoor op de tribunes redelijk wat oranje vlakken ontstaan.

Verstappen als 5e van start

De kwalificatie gisteren verliep voor Max weinig verheffend. zoals al het hele jaar sluiten de Red Bulls aan achter de topteams Mercedes en Ferrari. Wat nog niet veel voorkwam dit seizoen is dat Verstappen's teamgenoot Daniel Ricciardo voor hem staat. De hoogtepunten van de kwalificatie:

Welkom

De negende Grand Prix van 2017 wordt zo dadelijk verreden in de Oostenrijkse bergen. Op de Red Bull Ring probeert Max Verstappen een vooralsnog tegenvallend seizoen wat kleur te geven. De race start om 14.00 uur.