Colombiaan Urán wint koninginnenrit in de Tour

De etappe werd ontsierd door zware valpartijen. Robert Gesink, Manuele Mori, Geraint Thomas en Richie Porte moesten opgeven.

Christian Hartmann/ Reuters

De Colombiaanse renner Rigoberto Urán heeft zondag de koninginnenrit gewonnen in de Tour de France. Hij won zeer nipt de sprint van Warren Barguil. De Fransman die een groot gedeelte van de dag aan kop had gereden dacht dat hij had gewonnen en kwam juichend over de meet. Toch mocht de renner van Team Sunweb nog wel het podium op voor de bolletjestrui, als beste renner in het bergklassement.

De 182 kilometer lange rit van Nantua naar Chambéry door was een van de zwaarste etappes van deze Ronde van Frankrijk. De renners moesten maar liefst drie klimmen van de buitencategorie bedwingen. Naast Urán is geletruidrager Chris Froome de grote winnaar van de dag. Hij eindigde als derde en vergrootte zijn voorsprong op concurrenten Nairo Quintana en Alberto Contador.

Zware valpartijen

De etappe was nog maar net van start toen Robert Gesink, die zaterdag nog knap als tweede eindigde, na een zware valpartij moest opgeven. Na onderzoek in het ziekenhuis blijkt dat hij een stabiele breuk in de wervelkolom heeft. De Italiaanse renner Manuele Mori was bij dezelfde val betrokken. Hij lag kermend op de grond, het is nog onduidelijk hoe het met hem gaat.

Lees ook: Robert Gesink na val uit Tour de France

Even later moest ook de Brit Geraint Thomas opgeven. De nummer twee van het klassement won verrassend de tijdrit en reed enkele dagen in het geel, maar kent opnieuw tegenslag. Eerder dit jaar viel de Sky-renner in de Ronde van Italië en stapte toen ook uit de koers. In de laatste afdaling, op 22 kilometer voor de meet, ging de Australiër Richie Porte hard tegen de grond. De BMC-renner gold als een van de belangrijkste uitdagers van Froome, maar moest noodgedwongen de strijd staken. Porte stuiterde over de weg en kwam hard tegen een rots terecht, in zijn val nam hij de Ier Daniel Martin mee. Na onderzoek blijkt dat Porte een gebroken sleutelbeen en een bekkenbreuk heeft opgelopen.

Lange tijd reed Bauke Mollema, die als superknecht van Contador fungeert, aan kop van de wedstrijd. Aan het eind moest hij Barguil laten gaan, de renner van Sunweb werd na een lange soloactie uiteindelijk ingehaald door zijn landgenoot Romain Bardet. De Franse hoop voor het eindklassement moest in de afsluitende twee kilometer zijn meerdere erkennen in de groep achtervolgers onder leiding van Froome. Al eerder tijdens de rit moesten Contador en Quintana lossen. Zij hebben beide meer dan twee minuten achterstand op de Brit.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling 🇫🇷 #TDF2017
@josvanemden #DNF Low battery after spring classics and Giro. The Milano TT winner will get some rest now.

Na de koers liet de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo weten dat ook tijdrijder Jos van Emden uit de Tour de France is gestapt. Zijn batterij was simpelweg leeg, zo meldde zijn ploeg. Van Emden werd zevende tijdens de tijdrit, de eerste etappe van deze Tour de France. In de Giro d’Italia won Van Emden de afsluitende tijdrit. Maandag is er een rustdag in de Tour, dinsdag volgt een vlakke rit.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Le nouveau classement général ! / The new GC! #TDF2017 https://t.co/NHUkEHimlQ
    • Huib de Zeeuw