Verenigde Naties

Nederland verwerpt VN-verdrag tegen kernwapens

Ruim 120 landen hebben vrijdag op een vergadering van de Verenigde Naties (VN) een akkoord gesloten over een kernwapen-verbod. Nederland was het enige land dat tegen stemde. Het verdrag verbiedt ondertekenaars kernwapens te ontwikkelen, testen, bezitten of nucleaire wapens van andere staten te stallen. Alle landen met kernwapens – Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea – hadden het verdrag al eerder geboycot. Onder druk van de Amerikanen zagen ook NAVO-landen die zelf geen kernwapens bezitten af van deelname aan de vergadering – met uitzondering van Nederland, dat tijdens de vergadering tegen stemde omdat het verdrag in zou gaan tegen de verplichtingen die Nederland heeft tegenover de NAVO. (NRC)